JONGE MEDIAMAKERS TONEN HUN WERK BIJ BEELD EN GELUID

Op 16 maart 2017 opent het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de expo “Open Media Art: Nieuwe verhalen uit het archief”. Bezoekers beleven hier vier nieuwe werken van vijf jonge makers, geïnspireerd door materiaal uit het archief van Beeld en Geluid.  Elki BoerdamAnna KlevanTereza Ruller en Superposition (Bram Bogaerts* en Robin Smits) hebben acht maanden lang het archief doorgespit om nieuwe verhalen op basis van Nederlands audiovisueel erfgoed te maken.

OPEN MEDIA ART

In het voorjaar van 2016 startte Beeld en Geluid in samenwerking met Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie het project Open Media Art. Na een open oproep kregen vijf jonge makers de opdracht om binnen een talentontwikkelingstraject nieuwe hedendaagse verhalen te maken op basis van de collectie van Beeld en Geluid. Deze collectie is openbaar toegankelijk voor creatief hergebruik via het platform openbeelden.nl. Het project laat de makers op zoek gaan naar innovatieve, interdisciplinaire concepten die de creatieve waarde van erfgoedcollecties versterken.

Unfolded CinematographySuperposition (Bram Bogaerts* en Robin Smits)
Tijdens het bestuderen van het archief van Beeld en Geluid, stuitte Superposition op een aantal films uit de jaren 30 waarbij de aanwezigheid van de camera de vastgelegde taferelen drastisch beïnvloedt. Ze besloten een tool te maken die de keuzes van de cameraman of -vrouw en de gebruikte technieken belichten. Unfolded Cinematography is een applicatie waarbij je op camerabeweging kunt zoeken door het archief. Je kunt met de tablet camerabewegingen imiteren. Het werk slaat hierdoor een brug tussen het moment waarop de video’s uit het archief zijn gefilmd en het hier en nu.*Bram Bogaerts was in 2016 huisblogger voor ArtEZ & Innovatie.

lees meer hier: http://www.clicknl.nl/culturalheritage/2017/02/22/jonge-media-makers-tonen-hun-werk-bij-beeld-en-geluid/

Written By
More from Lenn Cox

KLIK WANTS YOUR FILMS!

KLIK Amsterdam heeft een open oproep voor het Animatie Festival. De deadline is op...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *