MILOU VOORWINDEN UPDATE 3

Het afstudeerproces lijkt zowel heel kort als heel lang geleden. Tot en met december zat ik echt in een stroomversnelling, maar nu heb ik even de tijd om te reflecteren. Ik begin mezelf steeds meer vragen te stellen; Hoe wil ik werken? Voor wie of met wie wil ik werken? Wat is eigenlijk mijn product? Wat wil ik nog leren? Op welke gebieden kan ik innoveren en welk onderzoek is daar voor nodig?

Begin Februari stond ik op de beurs ‘ShowUP’. Dit is een vakbeurs voor woonaccessoires en cadeauartikelen en is bedoeld als inkoopbeurs voor winkels. Ik was door de organisatie van ShowUP gevraagd om mijn werk te laten zien op een ‘hotspot’ van de beurs. Omdat het een beurs is waar voornamelijk redelijk commerciële producten staan vonden veel mensen mijn werk een beetje vreemd en soms ook verwarrend, “Mag ik wat vragen? Wat zijn dit? Hoedjes? Lampenkappen? KUNST?”  Toch was dit vaak het begin van een leuk en interessant gesprek. Ik merkte dat inkopers van winkels geïntrigeerd waren en ondanks dat het meer kunstobjecten zijn dan producten, ze mijn werk best zouden willen verkopen. Daarmee kom ik aan bij mijn eerste doel voor de aankomende tijd;

Mijn autonome werk verder onderzoeken, uitbreiden en verkopen;  De handobjecten uit mijn eindcollectie zag ik in het begin vooral als onderzoeksobjecten, een manier om textiel samples op een 3d manier te laten zien, maar dit werk evolueert steeds meer naar zelfstandige autonome objecten. Achter elk object ontstaat een verhaal, en elk object krijgt zijn eigen karakter. Dit autonome werk is voor mij een vrije manier om te kunnen experimenteren en heel gevoelsmatig te werk te gaan, en het zou natuurlijk super leuk zijn als ik dit werk zou kunnen verkopen!


ShowUP beurs, 5 en 6 februari

Van 7 tot 14 maart zal mijn werk, samen met het werk van oud-klasgenoten Jarle en Casper én 102 anderen, te zien zijn op de expositie Talente 2017 in München. Talente is een internationale competitie voor jonge ambachtslieden in design en techniek. Zelf grijp ik de kans aan om ook even lekker een paar dagen op vakantie te gaan, en natuurlijk de Munich Jewelry week te bezoeken. Er worden elk jaar een aantal prijzen uitgereikt. Mijn foto staat in ieder geval al op de beginpagina van de website van de organisatie, dus je weet maar nooit!
https://www.ihm-handwerk-design.com/messe/highlights/talente/

Daarnaast is mijn enthousiasme voor sieraden ook weer aangewakkerd door een plotseling verzoek van een stylist uit New York! Hij mailde mij met de vraag of hij wat van mijn sieraden uit de collectie UNRAVEL  mocht lenen voor een shoot van noi.se magazine. Het thema van de shoot was ‘timeless monarchy’ en hij wou mijn sieraden heel graag gebruiken in de shoot.  De foto’s zijn nog niet uit, maar de backstage foto’s zien er in ieder geval veelbelovend uit! Ik vind het vooral interessant dat ik mijn sieraden in een andere context zie dan waarin ik ze origineel bedacht heb en dat maakt dat ik weer heel veel zin heb om nieuwe dingen te maken! De combinatie van het hoofdobject (van Andre Wallace) met mijn sieraad vind ik echt heel inspirerend.

Mijn tweede doel voor de aankomende tijd is dan ook om een nieuwe collectie sieraden te ontwerpen. De reden dat ik graag wou leren weven was zodat ik het concept van de UNRAVEL  collectie veel verder zou kunnen onderzoeken en uitwerken. Het lijkt me super interessant om de combinatie van sieraad en beweging opnieuw te onderzoeken met de kennis die ik nu heb.

Op het gebied van mode wil ik in de toekomst graag meer samenwerkingen aangaan. Bij het ontwerpen van modestoffen vind ik het heel interessant om onderzoek te doen naar hoe een stof valt, op welke  manier kan je met een textielontwerp dit manipuleren? Ik wil graag textiel ontwerpen dat een specifieke invloed heeft op het ontwerp van een kledingstuk. Een grote beperking hierin is; hoe kan je zo’n stof betaalbaar maken? Dit is ook de reden dat ik meer wil leren over de productie van textiel. Eerder dacht ik dat ik dit graag in een master wou leren, maar ik begin me steeds meer te beseffen dat ik ook, en heel gericht, in de praktijk veel kan leren.
Ik heb me voorgenomen om me daar dit jaar door een cursus of stage meer te gaan verdiepen in de productie van textiel, mijn derde doel dus.

En de aankomende tijd zitten er nog een hoop meer leuke dingen aan te komen. Naast de publicatie in noi.se magazine en Talente komt er ook nog een publicatie over mijn werk in het blad Eigen Huis en Interieur. In Januari heb ik een interview gegeven voor de rubriek ‘Reizende Ster’. Waarschijnlijk komt het stuk in April in het blad. Ook ga ik 3 mei een lezing geven tijdens de week van het weven in het openluchtmuseum. De lezing moet een uur gaan duren, dus dat is wel heel spannend, maar ik vind het een hele leuke uitdaging. Daarnaast zit er heel leuk freelance werk aan te komen, maar daarover schijf ik de volgende keer meer…

Tot het volgende blog!

More from Milou Voorwinden

MILOU VOORWINDEN UPDATE 2

ONDERWEG ZIJN Als er één thema is die mijn afgelopen maanden goed...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *