VALERIE VAN ZUIJLEN – update 3

Cookie: Deze derde update bevat content omtrent de periode December tot Februari 2017. En om in de Airplane mode te blijven schrijf ik deze blog vanuit mijn terugvlucht van MIA naar NL.

Young Master Award 2016

Op uitnodiging van het Media Art Festival Friesland werd ik verzocht om het laatste weekend van het festival te verblijven in Leeuwarden. Om zodoende aanwezig te zijn 17 December voor het internationale jury bezoek wat al het werk van de elf Young Masters zou beoordelen eveneens 18 December de uitreiking van de Young Master Award bij te wonen.

Zoals ik in mijn tweede blog update schreef kon ik tijdens de opbouw voor mijn installatie van ‘Scrolling Into The Deep’ niet aanwezig zijn en was dit dan ook het moment waarop ik mijn werk voor het eerst geïnstalleerd zou zien IRL in de Westerkerk.

Het moment dat ik de kerk in stapte werd ik al meteen overvallen door de jury die na een aantal werken gezien te hebben, waren gestuit op mijn RGB Rabbit Hole. Het was fijn om de mogelijkheid te krijgen om mijn werk persoonlijk toe te lichten en ze dan ook deel uit te laten maken van de ervaring van de belevenis van de film als zowel de beredenering vanuit mijzelf.

 
Installatie ‘Scrolling Into The Deep’ @Media Art Festival, Westerkerk, Leeuwarden.

De volgende dag was de show voor het laatst geopend en werd tegen de avond al het publiek bij elkaar verzameld en werden zo drie winnaars (Jury Award, Publics Award en een Special Mention Award) van de Young Master Award aangekondigd door middel van het jury rapport.

De jury dit jaar bestaande uit Elena Azedin (ES), directeur residentie program AADK Spain,  Kris Limbach (D), filmmaker en geluidskunstenaar en Jeroen de Boer (NL), voorzitter Stichting FabLab Benelux.

Beginnend met de Jury Award werd het volgende werk geïntroduceerd:

A fiction, an animated movie that creates a whole journey into the heart of the computer. This very original movie, full of references from the computer programs development as well as from the literature, is a critical reflection on our daily relationship with the computers, an external device which became such an extension of ourselves.

A very unique autobiographical work that shows the potential of this artist to use her knowledge in an artistic and philosophical way. Her narrative goes beyond the potentials of the tools as endless possible effects.

It is a political work which instead of giving us a unidirectional discourse, she has chosen a poetic and suggestive way to make each of us see reflected on the artwork.

Ontvangst Young Master Award 2016 (Jury Award) @Media Art Festival, Westerkerk, Leeuwarden.

Valerie van Zuijlen mag een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca. De werkperiode wordt begeleid door het professionele team van AADK Spain en wordt afgerond met presentaties in Blanca, Leeuwarden en op andere locaties uit het internationale netwerk van de samenwerkende partijen.

LINK: https://www.kijkophetnoorden.nl/3-winnaars-young-masters-award-tijdens-media-art-festival-maf/
LINK: http://aadk.es/media-art-festival-friesland-award/

Van scrolling naar swiping

Na drie maanden volop in de headquarters van Amsterdam mezelf begeven te hebben werd het tijd om helder te krijgen wat 2017 voor mij te bieden zal hebben.
Ik besloot om een maand naar de andere kant van de oceaan te vertrekken en het eiland van Miami Beach tot mijn Rainbow Wheel te benoemen.
Met de goede voornemens die ik had om eindelijk te herstarten en een statusupdate te verkrijgen kreeg ik toch last van een vorming van ‘procrastination’. Leidend tot een zodoende challenge. Ik besloot om in alle zwaarbeveiligde exclusieve hotelzwembaden langs de kust een nieuwjaarsduik te nemen. Na slechts zo’n 2 uur tijd stond de status al op 18 zwembaden. Het fenomeen #poolswiping werd opgepakt door ‘The Creators Project (USA)’ wat resulteerde in een volledig interview


#Poolswiping database @Miami Beach

For most, a two-week vacation in Miami would be a great chance to relax, but Dutch graphic designer and digital artist Valerie van Zuijlen quickly understood one thing: as per her usual M.O., she wouldn’t simply be able to let go, get zen, and do nothing. She needed a challenge. So from her dad’s residence on Miami Beach, van Zuijlen walked each morning down the Ocean Drive boardwalk, passing a procession of luxury hotels. And since each has pools and lots of surveillance, she decided her challenge would be to take a swim in each.

‘[T]his #poolswiping concept [is] an act, a provocation of exclusivity,” she adds. “By cheating the system(s) of swiping five-star guest passes and making my way into the open-source waters of luxury and their pools (even sipping away complimentary water with slices of cucumber).’

Artikel door The Creators Project USA (VICE)
‘#Poolswiping: One Woman’s Quest to Make Sneaking into Hotel Pools Go Viral’
Posted on 20 Januari, 2017 by DJ Pangburn

Swiping up

Na deze maand intermezzo met mezelf te hebben gehad is mijn stageperiode bij Graphic Design Studio Metahaven in Amsterdam verlengd en komen er nog vele interessante en spannende projecten waaraan ik zal meewerken.

Tot mijn volgende update!

03/02/17 door Valerie van Zuijlen

 

More from Valerie van Zuijlen

VALERIE VAN ZUIJLEN – HUISBLOGGER

#OOFFOO, de digitale kleurcode die staat voor RGB Groen. Het behalen van...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *