Grand Seigneur voor Iris van Herpen

Ontwerper Iris van Herpen (alumna ArtEZ Fashion Design 2006) heeft de Grand Seigneur 2016 ontvangen. De prestigieuze mode-onderscheiding werd uitgereikt door ondernemersorganisatie Modint. Van Herpen ontving de prijs tijdens een feestelijke ceremonie in De Duif in Amsterdam.

Van Herpen (1984) is een relatief jonge winnaar van de Grand Seigneur. Saillant toeval: zij is even oud als de mode-onderscheiding zelf. “De jury heeft het oeuvre van modeontwerper Iris van Herpen als zó belangrijk voor de vernieuwing van de mode beschouwd, dat zij het predicaat ‘Grand Seigneur’ glansrijk verdient,” zegt Han Becke, voorzitter van de jury en tevens voorzitter van Modint.

In het rapport wordt Van Herpen gecomplimenteerd met haar ‘bewonderenswaardige eigen wijze waarop zij haar wonderschone ontwerpen realiseert’. Ook spreekt de jury lovende woorden over ‘de combinatie tussen traditioneel ambacht en innovatieve techniek’. “Met haar tijdloze avant-garde geeft Iris van Herpen volgens de jury belangrijke impulsen aan de toekomst van de mode.”

“Terwijl het individu in onze wereld centraal staat, kleden de meeste mensen zich merkwaardig genoeg bijna uniform, net als alle anderen. Functie, comfort en prijs hebben de prioriteit boven individuele zelfexpressie. Toch krijgen juist nu steeds meer mensen de behoefte om zich van de massa te onderscheiden door een persoonlijke kledingkeuze. Alleen een ontwerper van de buitencategorie, een vrijdenker als Iris van Herpen, kan die interesse voor verrassende, esthetische, individuele mode aanwakkeren,” zei de jury over haar in het rapport.

Weer prestigieuze modeprijs voor Iris van Herpen

Inmiddels heeft ze al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Dutch Design Award (in 2009, 2010 en 2013), de Marie Claire Prix de la Mode (2013) en de ANDAM Fashion Award(2014). Vorig jaar kwamen daar het Modestipendium (2016) en de Witteveen+Bos prijs (2016) bij. Haar solotentoonstelling die in 2012 in het Groninger Museum te zien was, reist inmiddels door de Verenigde Staten.

De Grand Seigneur wordt jaarlijks toegekend aan personen, instellingen of ondernemingen in Nederland die meerdere jaren achtereen middels hun professie, specialiteit, visie of product hebben bijgedragen aan het modebeeld en het modebewust maken van het publiek in ons land. Sinds 1984 is de modeprijs 28 keer uitgereikt, onder meer aan Jan Jansen, Ravage, Lidewij Edelkoort, Viktor & Rolf, Jan Taminiau, G-Star, Marlies Dekkers en Fiona Hering. De jury bestaat uit Han Bekke, voorzitter, Frans Ankoné, Jan Berger, Louki Boin, John de Greef, Liesbeth in’t Hout en Mariette Hoitink.

Lees meer hier op Fashionunited.nl


Beeld: Ioulex, Peter Stigter, Iris van Herpen SS17/Catwalkpictures.com

Written By
More from Lenn Cox

1 dec. bijeenkomst vormgeving@stimuleringsfonds

Met de start van een nieuwe beleidsperiode in 2017 is het tijd...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *