in4nite op DDW: 1 materiaal, 10 vormgevers

Experimenten met nonwoven materiaal op DDW

Een breed gezelschap van ontwerpers en architecten toont onder de noemer ‘in4nite’ tijdens de komende Dutch Design Week de uitkomst van hun experimenten met het nonwoven materiaal Colback. De resultaten lopen van 3D-geprinte panelen door Rick Tegelaar en een verticale binnentuin van Robbin Baas tot het expositiepaviljoen door Kraft Architecten.

Tien Arnhemse vormgevers hebben de functionele en esthetische kwaliteiten van het nonwoven materiaal Colback onderzocht en de grenzen van het materiaal misschien zelfs opgerekt. Zo heeft Rick Tegelaar vanuit de materiaaleigenschappen gekeken of het materiaal te gebruiken is in een 3D-printer.

“Colback bestaat uit twee componenten”, legt Tegelaar uit. “Door alleen de buitenste laag polypropyleen  te smelten, blijft de PET-kern onaangetast.” Met dat uitgangspunt heeft hij het materiaal in een 3D-printer gebruikt, waartoe hij wel eerst een eigen, twee meter brede printer heeft ontwikkeld. Hij heeft hiermee 3D-geprinte panelen vervaardigd. “De patronen zien er niet allen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

Open, licht en doorschijnend

Interessant zijn ook de akoestische panelen van Studio Mieke Lucia. Colback bezit twee belangrijke ingrediënten voor akoestische oplossingen: het materiaal is open en licht van gewicht. Door Colback te versmelten met een gekleurde stof, brengt het ontwerpbureau de esthetische zijde van het nonwoven materiaal naar voren. De panelen zijn gevuld met restanten van de Colback-productie, waardoor de akoestische eigenschappen zijn versterkt.

Charley Reijnders heeft met het materiaal The Ghost Collection gemaakt, bestaande uit een kast, een stoel en een kamerscherm. Ze heeft gebruik gemaakt van Colback Green, dat is vervaardigd van gerecycled PET. De doorschijnende kwaliteiten en beweeglijkheid van het materiaal vormden inspiratie voor haar collectie.

De semi-transparantie van het materiaal is ook gebruikt door ontwerper Klaas Kuiken. “De zichtbare vezels maken het een tactiele, bijna natuurlijke stof met bijzondere lichtdoorlatende kwaliteiten”, legt Kuiken uit. “Daarvan heb ik gebruik gemaakt voor mijn Sunset Lamp. Met de lamp zoek ik een balans tussen de poëtische en industriële kanten van Colback.”


photography Lonneke van der Palen

Vouwen en plooien

Ook Erik Stehmann heeft met het materiaal een serie lampen gemaakt, door het materiaal te rillen. Met een patroon van ronde vouwen is hij gekomen tot een sterke en lichtgewicht buis als basis voor de Rilly Nice Lamp. Studio Joris de Groot vond inspiratie in de plooien en vouwen in luchtfilters – die deels uit Colback bestaan. Met de plooi- en vouwtechnieken heeft De Groot een verstevigd materiaal voor stoelzittingen bedacht.

Voor een verticale binnentuin vond Robbin Baas de inspiratie bij Centre Pompidou in Parijs. “Door de vakken voor de planten te vouwen en aan elkaar te vlechten met het bewateringssysteem krijg je een mooie installatie, die ook nog de luchtkwaliteit in het interieur verbetert”, aldus Baas.

Museaal paviljoen

Verdere experimenten met het nonwoven materiaal zijn de raamdecoratie van Tijn van Orsouw en de collectie grafische ontwerpen, gedrukt op Colback, door Dana Dijkgraaf. Alles wordt gepresenteerd in een paviljoen van Kraft Architecten. Het ontwerp moet met het gebruik van Colback voor een bijzondere bezoekerservaring zorgen.

De architecten hebben een expositiepaviljoen “met museale kwaliteiten” ontworpen, zo laat het bureau weten. “De lichtdoorlatende eigenschappen van het nonwoven materiaal zorgen voor een spannend effect”, aldus KRAFT Architecten.

Meerjarig project

Het project in4nite is een samenwerking tussen tien ontwerpers (dan wel ontwerpende bureaus) en de producent van Colback, Low & Bonar. Zowel de tien ontwerpers als de producent zijn gevestigd op het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard, dat al enige jaren de samenwerking tussen de maak- en de creatieve industrie stimuleert.

Low & Bonar zegt in4nite als een meerjarig project te hebben geïnitieerd om nieuwe toepassingen voor bestaande materialen en technologieën te ontdekken. De expositie ‘in4nite’ wordt ingericht op de negende verdieping van Gebouw TQ op Strijp T. De expositie is tot stand gekomen De Dutch Design Week in Eindhoven speelt zich af van 21 tot en met 29 oktober.

bron: Robert Muis, redacteur architectenweb.nl

 

Written By
More from Lenn Cox

Maison the Faux op New York Fashion Week!

Afgelopen zaterdag showde in de New Yorkse Milk Studios het Nederlandse label...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *