IRIS DE VRIES – HUISBLOGGER UPDATE 1

Introductie

Ik ben Iris de Vries, 24 jaar en ben voor mijn studie vanuit Alkmaar naar Arnhem verhuisd. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd als Product designer aan ArtEZ. Ik ben een conceptuele en kritische ontwerper. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik een interesse in technologie. Ik specialiseerde me in digitaal ontwerpen en ik maak veel gebruik van computergestuurde productie technieken, zoals 3D printen, om mijn producten te realiseren. Ik stel kritische vragen bij technologien die we gebruiken in ons dagelijks leven. Voor mijn afstudeer project heb ik vraagtekens gezet bij de hoeveelheid gezichtsherkenning om ons heen.

Met welk project ben je afgestudeerd en licht dit toe?

Mijn afstudeer project focust zich op de hoeveelheid camerabewaking om ons heen. Niet alleen deze camerabewaking is voorzien van gezichtsherkenning, maar ook bij applicaties op je telefoon wordt hier gebruik van gemaakt. Denk maar eens aan de gezichtsfilters op Snapchat, de tagsuggesties op Facebook en de camera op de iPhone. Maar wat gebeurt er met deze data? Zijn we uit angst bereid onze privacy op te geven? En is de vrijheid die je opgeeft met jouw beeld wel equivalent aan de veiligheid die je ervoor terug krijgt?

Protect me is het accessoire merk dat ik heb opgezet om een keuze te bieden: doe je mee, of bescherm je je tegen gezichtsherkenning? Onder het merk presenteer ik een serie 3D geprinte brillen die door middel van de vormgeving ervoor zorgen dat Snapchat, Facebook en Apple je gezicht niet herkennen. Daarnaast vindt je een serie gezichtsprotheses die voortkomen uit de vraag of het mogelijk is online profilering te laten geloven dat je ouder bent dan je daadwerkelijke leeftijd. Als laatste valt er onder dit merk een serie accessoires die gedragen kunnen worden als ketting of als katapulten kunnen dienen. De katapult is een symbool voor rebellie, het doel is om er camera’s fysiek mee uit te schakelen.

Wat verwachtte je toen je startte met je opleiding?

Aan het begin van mijn opleiding had ik verwacht dat ik met een collectie schoenen af zou studeren. De reden dat ik naar ArtEZ kwam, was omdat ik had gehoord dat je als minor een schoenencursus kon doen. Uiteindelijk verschoof mijn liefde veel meer naar technologie en accessoires.

Wat heb je geleerd en wat had je graag anders willen zien?

Zodra ik op de academie begon in 2012, kwam ik erachter dat veel mensen in mijn klas in een vorige opleiding een ambacht hadden geleerd. Ik kwam in de werkplaats en had eigenlijk nog nooit iets met de aanwezige machines gemaakt. Ik was wel goed in digitaal tekenen en ontwikkelde zo mijn eigen ambacht, werken met computergestuurde technieken. Toch heb ik er altijd stiekem een beetje spijt van dat ik de schoenencursus nooit heb gedaan, zodat ik ook deze ambacht had geleerd.

Welk advies zou je graag aan studenten willen meegeven die nu met hun opleiding starten?

Volg je eigen interesse, en als je nog niet zo goed weet wat dat is ga er naar opzoek. Mijn interesse in technologie is ontwikkeld door naar veel lezingen, evenementen en exposities (ook buiten Arnhem) te gaan, het is niet iets waar ik in geïnteresseerd was zodra ik hier begon. Door dit te doen weet je wat er op het gebied van design gebeurt en kun je je in verhalen herkennen of juist niet. Op het moment dat je werk maakt dat ontstaan is uit een fascinatie heb je meer plezier in het maken en kun je er veel beter over je werk praten dan als je geforceerd een onderwerp kiest. Goed kunnen praten over je project is eigenlijk het halve werk. En wees je ervan bewust dat er op een toekomstige baan of stage, in Nederland of in het buitenland, zeer waarschijnlijk Engels gesproken wordt, en het kan dus voorkomen dat je je werk ook in het engels moet presenteren.

Wat zijn je plannen voor aankomend jaar?

Aankomende november ga ik een trip maken naar Shenzhen in China, om daar een project te doen op locatie. Ik denk dat zeker op het gebied van privacy veel verschillen met Nederland ga vinden. Ook ga ik met Janna Wieringa, vriendin, mede-alumni en goudsmit, een sieradenlijn opzetten. Hiervoor ga ik fondsen aanvragen om zelf een 3D printer te kunnen kopen, en wil ik mezelf nog verder specialiseren in digitaal tekenen. Ik geloof dat de combinatie van digitaal ontwerpen en ambachtelijk goudsmeden interessante uitkomsten gaat leveren. Verder ga ik opzoek naar een vaste baan of stage voor een aantal dagen in de week.

Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? (lees; dat falen geen issue zou zijn en het volop ok zou zijn en het zelf omarmen..?)

Als ik niet kon falen zou ik elke dag een loterij ticket kopen. Als je nog nooit hebt gefaald, dan komt de klap extra hard en kun je het niet relativeren. Want hoe dan ook, eens in de zoveel tijd faal je. Ik heb 5 jaar over mijn studie gedaan, omdat de eerst keer dat ik afstudeerde ik een project wilde maken dat helemaal niet dichtbij me lag. En juist het falen moet je omarmen, de proefjes die misgaan en de projecten die mislukken kunnen inzichten geven die je niet krijgt als alles je voor de wind gaat. Door mijn jaar falen, en het niet opgeven, wist ik in ieder geval waar mijn kracht niet lag en heb me alleen nog maar gefocust op waar die wel lag. Ik hoop in de toekomst nog heel vaak en hard te falen, om daar tegenover een heel tof project neer te zetten dat ervoor zorgt dat er kamervragen over een bepaalde privacy kwesties worden gesteld en zelfs wetten zullen worden aangepast.

Waar zou je graag over 5  jaar willen staan?

Over 5 jaar hoop ik een goedverkopende sieradenlijn te hebben waar ik een master opleiding aan een academie in New York mee kan bekostigen.

Hoe kijk je tegen innovatie aan, en wat betekent het voor jou en je werk?

Ik kijk altijd naar twee kanten van innovatie. Innovatie betekent niet altijd verbetering. Dat is iets wat we in ons achterhoofd moeten houden, zo is het bijvoorbeeld innovatie dat onze smartphones steeds beter gezichten kunnen herkennen. Volgens Apple is de kracht van de nieuwe iPhoneX dat je veiliger kunt inloggen, betalen en authenticeren met je gezicht. Ik vind dat het geen verbetering is omdat we geen idee hebben wat er met deze informatie gebeurt en wat er mee zou kunnen gebeuren.

Wat betekend ondernemen voor jou en je werk?

Ik ga dus een sieradenlijn opzetten, wat erg spannend is want ik heb nooit eerder een bedrijf opgericht. Er komt heel veel kijken bij een onderneming, maar ik wil dit juist nu doen omdat we nu nog de tijd hebben, en de moed om te falen. Ik denk dat we er veel van zullen leren voor toekomstige projecten en ik hoop dat merk aanslaat en we nog veel meer sieraden collecties kunnen maken.

More from Iris de Vries

IRIS DE VRIES – HUISBLOGGER UPDATE 4

Alkmaar- Amsterdam- Arnhem.  Ik breng veel tijd door in de trein. Omdat...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *