Annelie Koning – huisblogger update 2

Innovatie is niet bang zijn, het onbekende uitproberen.”

Op dit moment is alles nieuw. Het huis waarin ik woon, de stad waarin ik woon, de musici om mij heen, hoe ik mijn geld verdien, mijn dagindeling. Zelfs de winter en de eerste natte sneeuw die op dit moment valt is nieuw. Nieuw en in beweging. Elke dag is onvoorspelbaar, ben ik onvoorspelbaar en verrast door mijzelf. Alles is nog open en kan elk moment veranderen. Dat is geweldig maar ook uitputtend.

Elke dag werk ik aan vernieuwingen en verbetering. Voor deze blog heb ik die ontwikkelingen in een aantal delen samengebracht om jullie een idee te geven waar ik mee bezig ben en welke rol innovatie daarin speelt.

Innovatie in mijn werk

De afgelopen maanden stonden in het teken van onderzoek. Ik ben veel naar concerten en theatervoorstellingen geweest. Ook heb ik met musici uit de improvisatie scene afgesproken en gejamd of een concert gespeeld.


Al die informatie was heerlijk maar heeft mij ook aan het denken gezet. Wat wil ik van deze improvisatie scene? Hoe wil ik de kennis die hier is gebruiken in mijn werk? Hoe wil ik mij verder ontwikkelen? Wat wil ik losmaken bij mijn publiek? Er zijn veel vragen waar ik op zit te broeden en die steeds vervormen. Concrete antwoorden heb ik nog niet.
Wat ik door al die concerten wél weet is dat ik graag een nieuwe groep wil vormen waarin improvisatie en de gecomponeerde delen die ik meebreng echt gelijk aan elkaar zijn.
Ook heb ik ervaren dat tekst een belangrijke rol voor mij speelt. Als vocalist ben ik het enige instrument dat woorden kan gebruiken en ik vind dat zo bijzonder en krachtig dat ik er in mijn werk meer ruimte voor wil maken.

Ritme

Nu ik geen academie meer heb waar ik elke dag naar toe fiets zoek ik naar een nieuw ritme. Naar vaste elementen en structuur. Welke ritme past bij dit leven? Wanneer studeer ik? En wat? Wanneer componeer ik en waar? Wanneer rust ik uit? Wanneer slaap ik…?

Tot nu toe werkt het accepteren van onregelmatigheid het beste. Elke dag is anders dus iets vastzetten werkt alleen teleurstellend omdat het niet vol te houden is. Daarom stel ik mijzelf een aantal doelen die ik op een dag wil halen of in die week wil bereiken. Wannéér ik dat doe zet ik zo min mogelijk vast.
De afgelopen maanden merkte ik dat alles thuis doen niet ideaal is, zeker nu het vroeg donker wordt en ik moeilijker opsta. Ook wordt mijn bovenbuurvrouw niet echt gelukkig als ik thuis studeer… Daarom ben ik op zoek gegaan naar een oefenruimte. Ik had het geluk dat een goede kennis en drummer een oefenruimte heeft 10 minuten fietsen van mijn huis die hij wel met mij wil delen. In de maanden Januari en Februari is hij er niet en heb ik de ruimte helemaal voor mijzelf! Zo kan ik goed uitzoeken hoeveel tijd en wanneer ik er gebruik van wil maken. Ook ga ik weer klassiek zangles volgen. Zo zorg ik ervoor dat ik mijn techniek verder blijf ontwikkelen.

Geld verdienen

Ik ben op zoek gegaan naar een fijne plek waar ik zou kunnen lesgeven. Afgelopen zaterdag solliciteerde ik als zangdocente bij de Music Academy in Scheveningen en ben ik aangenomen! Vanaf januari ga ik daar op de donderdagavonden lesgeven. Daardoor kan ik met een van mijn bijbaantjes stoppen en heb ik weer een nieuwe uitdaging en meer tijd voor mijn eigen projecten.
 
Daarnaast heb ik een sollicitatie gestuurd naar kleintjekunst. Dat is een platform waar musici een programma maken en spelen voor kinderen tot 6 jaar. Het leek mij heel leuk om de allerjongsten kennis te laten maken met de stem en voor mij is het een mooie uitdaging om een solo performance te maken. Ik ben uitgenodigd voor een gesprek en ga er volgende week langs om de mogelijkheden voor het maken van een programma door te spreken.

Ontwikkelingen in mijn projecten

Genetic choir

Vanuit de behoefte eens deel te zijn van een koor en met zangeres samen te werken ben ik op zoek gegaan naar een groep die bij mij past en waar ik mij muzikaal verder kan ontwikkelen. Ik kwam terecht bij het Organic Choir in Utrecht waar ik twee maanden deel van ben geweest. Omdat het muzikaal en organisatorisch niet bij mij paste ben ik er gestopt. Via hen hoorde ik over het Genetic Choir, een groep van rond de 30 zangeres die onder leiding van Thomas Johannsen werken aan vocale improvisatie. Via het volgen van een workshop ben ik deel geworden van het vaste ensemble. Ik ben benieuwd wat ik van deze groep kan leren en hoe ik mij er ga ontwikkelen!

Moekardanoe/Koning

Chataine Moekardanoe en ik zijn op zoek naar een residency om ons nieuwe idee voor een interdisciplinaire performance te kunnen uitwerken. Hiervoor hebben we ons concept opgestuurd naar De Torenkamer, een residency waarin je 5 dagen in een kleine torenkamer bij het vondelpark zit. Bij de volgende selectieronden horen we of we hiervoor in aanmerking komen. Ook zijn we langs geweest bij studio MAPA om te kijken of dat een goede plek zou zijn om ons idee uit te werken. Helaas was de plek op de eerste indruk erg vaag en leek er niet echt een residency te zijn, al vermeld de website dat wel… We zoeken verder…

Lilly King

Onze ep “Schemer” is bijna af! De laatste hand wordt nu gelegd door beeldend kunstenares Maaike Jaspers. Als de cover klaar is gaat hij naar de drukker en is onze eerste ep klaar!

Met Lilly King werk ik aan nieuw repertoire en onze sound door elke maand te repeteren. Het is een geweldige groep die keihard groeit en heel veel potentie heeft. Toch is het nog moeilijk om te kunnen spelen. Ik weet nog niet duidelijk genoeg wat de juiste plekken zijn voor ons en vind het daarom moeilijk gericht optredens te vinden. Met het uitbrengen van de ep wil ik meer tijd steken in het booken van de groep.

Opmaat

Via de drummer van mijn band, Moritz Schlömer hoorde ik over De Opmaat, een wedstrijd waar musici een idee voor kunnen pitchen. Als je wordt geselecteerd mag je een muzikaal programma van een uur maken voor het Grachtenfestival met dit jaar als thema dichter bij de muziek. Omdat poëzie een belangrijke rol speelt in mijn werk en ik graag weer een nieuwe voorstelling zou maken waarin ik de kennis en ideeën van mijn eindexamenwerk verder kan ontwikkelen ga ik een idee inzenden.

Wordt vervolgd…!

Written By
More from Annelie Koning

ANNELIE KONING – HUISBLOGGER UPDATE 1

Introductie Annelie is experimenteel vocaliste. Ze onderzoekt alle mogelijke geluiden die de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *