MICHELLE VAN OOL – HUISBLOGGER UPDATE 3

Zo. Mijn eerste invoice naar Glithero heb ik zojuist verstuurd. Sinds dat ik in London ben begonnen met werken, heb ik regelmatig stress over de zakelijke verplichtingen. Ik geloof dat het best gebruikelijk is voor kleine ontwerpstudio’s om hun werknemers als freelancer uit te betalen. Maar hoe werkt dat dan precies? Moet ik me inschrijven bij de KvK in Nederland, of als freelancer in Engeland, moet ik me uitschrijven in Nederland en inschrijven als burger in Engeland, moet ik mijn zorgverzekering aanhouden in Nederland, of gebruik maken van het zorgsysteem in Engeland? Allemaal vragen waar niemand een duidelijk antwoord op geeft.

Voordat ik naar Engeland vertrok, zat ik op een stoel bij de Kamer van Koophandel, wachtende totdat ik een handtekening kon zetten om mij als zelfstandig ondernemer te benoemen. Uiteindelijk besloot ik dit ter plekke niet te doen nadat mij werd geadviseerd om me in London in te schrijven. Maar over een half jaar verhuis ik misschien weer terug naar Nederland, of misschien wel ergens anders. Die “misschien”, maken zakelijke procedures die al ingewikkeld zijn alleen nog maar ingewikkelder.

Ik heb nu al een maand bij studio Glithero erop zitten. Omdat ik in een paar weken tijd was gevraagd en besloot om naar London te verhuizen, ontbrak het een klein beetje aan voorbereiding. Zondag 7 januari kwam ik aan in London, 8 januari was ik al aan het werk in de studio. Eenmaal aan het werk, besefte ik mij pas welke beslissing ik had genomen. Het voelt anders dan stage, vorig jaar toen ik stage liep in London voelde het als één grote vakantie in deze grote stad. De afgelopen maand voelde ik me heel klein in deze grote stad. Het feit dat ik heb besloten om in mijn eentje naar London te verhuizen, om hier te werken, niet voor school, maar iets enkel alleen voor mezelf, geeft mij soms twijfels. Ik kan ook in Nederland wonen, waar ik maar 10 minuten hoef te fietsen om bij vrienden op de bank te ploffen, waar ik naar de Albert Heijn kan om stroop te halen en waar de huur een stuk goedkoper is. Eerlijk gezegt denk ik dat ik het wat meer tijd moet gunnen om te kijken wat ik er van vind. Bijna iedereen die ik spreek in London deelt met mij dat gevoel, je echt thuis voelen in deze stad doen er maar weinig die hier net een paar weken wonen. Tegelijkertijd doe ik werkervaring op, verdien ik geld en word ik geïnspireerd voor eigen projecten die ik wil maken. Ik hoef niet te klagen.

Ik ben heel blij dat ik een dag vrij heb in de week. Die dag is vandaag, ik zit vanuit mijn kamer (In een heel chaotisch warehouse, dat ik deel met 15 andere mensen waarvan het dak enkel bestaat uit een golfplaat) aan mijn blog te schrijven, en aan de film van mijn China-project te editen. Ik had verwacht tegen de tijd dat ik deze blog zou schrijven dat mijn China-project wel af zou zijn. Maar nee.. Ik heb gelukkig nog een paar weken voordat Sonic Acts Academy plaats vindt. Zie hier de tijden van de lezingen en een beschrijving van de projecten van mij en mijn mede-China-reis-genoten: http://sonicacts.com/2018/continuum-a-story-in-48-screenshots. Ik zal voor het geven van deze presentatie een weekend op en neer reizen naar Amsterdam, wat ik tegelijkertijd combineer met een bezoek aan één van de fabrikanten van Glithero, die gevestigd zijn in Nederland.

Ik hoop na het afronden van het China-project ook te starten met een eigen geïnitieerd werk. Ik heb een idee voor een project, maar ik wil hier nog niet op ingaan, ik wil niks beloven, London is een stad met veel afleiding, hoe toegewijd ik wil zijn aan een eigen project is nog even de vraag. Wat ik merk bijvoorbeeld met het project voor Sonic Acts Academy, het maken van een werk gaat in London tien keer trager dan op de academie. Het uitkiezen van een copyshop was op de academie niet nodig. Ik kon naar de papierwinkel en printer onder één dak. In London gaat alles een stuk langzamer, maar deze andere omgeving geeft mij ook weer nieuwe ideeën. Het is even aanpassen, maar ik heb er vertrouwen in dat ik alles voor de deadline afkrijg. Ik kijk in ieder geval uit naar de komende weken.

 

More from Michelle van Ool

MICHELLE VAN OOL – HUISBLOGGER UPDATE 4

In mijn vorige blog beschreef ik mijn twijfels over de verhuizing naar...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *