ANNELIE KONING – HUISBLOGGER UPDATE 4

Ik zit in de trein naar Keulen. En het gaat goed met me. De lente is langzaam aan het ontluiken en daarmee het besef dat het een pittige winter voor me is geweest. Nu het weer luchtiger wordt komt daarmee ook meer lucht in mijn gedachtes. Ik denk over dezelfde dingen na, wat ik artistiek wil, hoe ik dat voor elkaar kan krijgen, hoe de balans te houden tussen ondernemen, ontwikkelen, creëren en leven. Maar de overpeinzingen zijn lichter en speelser.

Vandaag en morgen speel ik twee concerten in Loft, Keulen. Loft is een hele fijne plek om te spelen. Afgelopen jaar organiseerde de pianist Stefan Schultze hier twee concerten waarbij hij verschillende improvisatoren vroeg deel te nemen en in kleine bezettingen met elkaar te improviseren. Dit jaar organiseert hij het nogmaals en ik ben heel blij dat ik er weer deel van mag zijn! Twee avonden achter elkaar op dezelfde plek spelen, met grotendeels dezelfde musici is een bijzondere ervaring. Omdat je een langere verbinding met elkaar aangaat en op dezelfde plek terugkomt ontstaat er een lossere sfeer waarin er meer ruimte komt voor experiment, en dat is precies wat ik belangrijk vind.

De laatste weken ben ik veel onderweg, en ik geniet ervan. Sinds een paar weken ben ik gestopt met lesgeven in Den haag omdat ik een beter en uitdagender baantje aangeboden heb gekregen in Arnhem. Tot de zomer vervang ik Lotte, omdat ze met zwangerschapsverlof is. Ik geef privéles bij Studio 26, wat een hele fijne muziekschool in Velp is, en repeteer met een koor van 22 volwassenen. Ik had nog nooit een koor gedirigeerd dus dat was een behoorlijke uitdaging, maar het ging goed en gaat elke week beter. Ik geniet van de spanning die het met zich meebrengt als je iets aanneemt zonder zeker te zijn of je het kunt. De ontlading die ik voelde na de eerste repetitie met het koor was te vergelijken met het winnen van prijs. Even wilde ik zeggen “met het gevoel dat je hebt na een concert” maar dat is niet zo, het geven van een concert is een nog intensere ervaring. Bij het geven van een concert zijn alle emoties honderd keer extremer. Alles staat dan 200% aan. Omdat de repetities met het koor tot laat zijn blijf ik in Arnhem logeren en studeer of repeteer ik de volgende dag vaak in de school. Het is fijn om voor een dag in de week weer in de school te zijn. Het geeft een geborgenheid die me rust brengt. Dit rustpunt kan ik goed gebruiken nu alles steeds weer nieuw en veranderlijk is.

Langzaam maar zeker begint ook de vraag voor concertjes toe te nemen. Ik repeteer op dit moment een opera voor solostem, elektronica en dans. We voeren hem op tijdens het springfestival vrijdag 13 April. Met mijn band LILLY KING spelen we op het festival Vurige Tongen op Ruigoord in Amsterdam en voor het grachtenfestival programma heb ik een try-out concert geregeld in de Brebl in Nijmegen. Ook speel ik in mei wat kleinere concertjes. Het geeft mij veel voldoening om zelf concerten te organiseren maar het is ook fijn dat ik nu ook af en toe gevraagd wordt zodat je alleen maar hoeft te spelen en niet alles ook nog moet organiseren.

Naast kortlopende projecten ben ik bezig met mijn ontwikkeling op langere termijn. Voor het programma “Dichterbij de muziek” dat ik ga maken voor het grachtenfestival heb ik de afgelopen weken gewerkt aan een subsidie aanvraag en die is ingeleverd, dus nu is het 13 weken wachten… Ook ben ik op zoek naar een productiehuis waar ik mijzelf als componist en performer verder kan ontwikkelen. Volgende week pitch ik een plan bij Nieuwe Oost in Arnhem en ik ben aan het onderzoeken bij welke productiehuizen ik zou kunnen passen. Super spannend en leuk om te doen!

Wat ik het afgelopen jaar niet heb gedaan is vakantie genomen. Ik probeer al maanden wat te plannen maar dat is lastiger om te doen dan ik had verwacht. Elke keer als je het plan maakt even weg te gaan komt er toch weer iets tussen, een concert, een repetitie, geen geld… Ik moet echt leren, nu er geen instituut meer is die mij vakantie geeft, om vrij te nemen. Eindelijk is het dan toch gelukt spontaan een ticket te boeken naar Barcelona. Samen met Yuliya ga ik Laura opzoeken die ook een blog voor ArtEZ en innovatie schrijft! Ik heb er heel veel zin in.

Written By
More from Annelie Koning

Annelie Koning – huisblogger update 2

“Innovatie is niet bang zijn, het onbekende uitproberen.” Op dit moment is...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *