CIRCO Circular Design Class – Fashion: 7 juni door MODINT

Hoe kan je als fashion designer en product manager bijdragen aan de circulaire economie? Dit vraagt om nieuwe vormen van (keten)samenwerking, een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen. Daarom bieden CIRCO en Modint op 7 juni a.s. een workshop ‘circular design’ aan voor fashion designers en product managers

Noodzaak versnellen circulaire economie voor textiel
De detailhandel in mode en kleding wordt geconfronteerd met een trend van steeds snellere wisseling van collecties. Door de hevige concurrentie tussen kledingmerken, kan geen enkele producent en retailer zich individueel aan deze ontwikkeling ontworstelen zonder dat dit het verdienvermogen van de mode en kledingbranche aantast.

Textiel wordt steeds beter ingezameld en gesorteerd. Hierbij ontstaan hergebruikstromen die ingezet worden voor de tweedehands markt. Voor overgebleven reststromen is doorontwikkeling van recyclingtechnologieën nodig om herwonnen vezels opnieuw toe te passen in kleding en textiel. Hiervoor is andere ketensamenwerking nodig in de fashion industrie voor hoogwaardig textiel op basis van secundaire grondstoffen. Nieuwe vormen van samenwerking zijn vereist tussen start ups en mainstream partijen. Dit alles start met circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Ook zijn er nieuwe verdienmodellen nodig die kleding meer waarde geven en een langer gebruik; denk bijvoorbeeld aan ruilen, lenen, reparatie en het tweedehandsgebruik van kleding. Uitgangspunt hierbij is dat zo goed mogelijk wordt aangesloten op de daadwerkelijke behoefte van consumenten. Wees klaar voor morgen om collecties circulair te ontwerpen en te (laten) produceren.

Programma
Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en boek “Products that Last” (TU Delft) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper en productmanager opstellen als een change agent voor eigen bedrijf en toeleveranciers. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

Praktische informatie

Deelnemers
Deze class is gericht op fashion designers en product managers (textiel, met name fashion en werkkleding) die circulaire design strategieën en businessmodellen (willen) toepassen.  Het maximaal aantal deelnemers is 16. Selectie vindt plaats op basis van profiel en motivatie.

Datum 7 juni 2018
Tijden 09.00 – 17.30 uur
Locatie Amsterdam, nader te bepalen

Kosten
De deelnamekosten bedragen € 100 excl. btw per deelnemer, inclusief lunch en boek. De kostprijs van de Class is € 500. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Workshop trainers
Deze Class wordt geleid door Siem Haffmans (Partners for Innovation), Stella van Himbergen (Dutch Design in Development).

Aanmelden
Meld je hier aan! De Class wordt in samenwerking met MODINT aangeboden, het businessnetwerk van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel.

.

Written By
More from Bart Huydts

Intellectueel Eigendomsrecht

Hoe bescherm je een idee? Advocaten Jan de Wrede en Claudine Hermesdorf...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *