ArtEZ Future Makers @State of Fashion LAB t/m 22 juli

foto State of Fashion ©Eva Broekema

ArtEZ Future Makers initieert en realiseert onderzoeks- en innovatieprojecten die een bijdrage leveren aan een veerkrachtige, duurzame toekomst en een rechtvaardige, inclusieve en diverse samenleving. Er wordt samengewerkt met onderzoeksinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven op het gebied van textiel, mode en (interieur)design. Future Makers koppelt creatieve denkers en doeners aan wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek en werkt samen met de Hogeschool van Amsterdam, Saxion, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research. www.futuremakers.artez.nl

Future Makers presenteert op State of Fashion, te zien tot en met 22 juli, vijf lab-projecten:

1.Living Systems, Living Skin, Living Leather, Living Waste, Living Colours

Steeds meer ontwerpers onderzoeken de mogelijkheden van natuurlijke materialen om een bijdrage te leveren aan een duurzame, circulaire toekomst. De mode-industrie is gebaat bij een efficiënt gebruik van grondstoffen, water, land en energie, beperking van het gebruik van schadelijke stoffen en hergebruik van afval. De natuur lijkt zelf het beste voorbeeld om aan deze eisen te voldoen. De natuur kent grondstoffen, (levende) materialen en diverse functionele principes die de mode-industrie duurzamer kunnen maken. Het nabootsen van principes die biologische vormen, processen en systemen bepalen, heet biomimicry. Welke mogelijkheden biedt biomimicry voor een meer duurzame modeketen?
Ontwerper: Lilian van Daal

Natuurlijk leer is een kwalitatief hoogwaardig materiaal, maar heeft een grote impact op het milieu bij het looien ervan. Grote hoeveelheden water, energie en chemicaliën worden gebruikt om dierenhuid geschikt te maken als leer voor de mode-industrie. De aarde beschikt over hernieuwbare, natuurlijke materialen en grote hoeveelheden fruitafval die als grondstof kunnen dienen voor nieuwe materialen als Mylium, Fruitleather en Piñatex. Zouden deze materialen een alternatief kunnen bieden voor leer?
Ontwerpers: Luc Aarts, Iris Houthoff

Living Skin richt zich op huidachtige materialen. Kleding wordt vaak gezien als een tweede huid en als uiting van identiteit. Het personaliseren van textiel en kleding is essentieel in de mode, waar het vaak draait om het uiten van een unieke identiteit. Het vormgeven van iemands ‘tweede huid’, materialen die letterlijk op de huid bewegen, kan als de ultieme vorm van personalisering gezien worden.
Ontwerpers: Aniela Hoitink, Emma van der Leest, Karin Vlug

Verschillende ondernemers en ontwerpers experimenteren tegenwoordig met pigmenten en kleur van levende organismen, zoals planten, algen en bacteriën. Living Colours richt zich op de mogelijkheden een nieuw kleurenpalet en een nieuwe visuele esthetiek te ontwikkelen door middel van bio-design en het ‘upcyclen’ van kleur en restinkt. Ontwerpers: Aliki van der Kruijs, Laura Luchtman & Ilfa Siebenhaar

Mensen produceren grote hoeveelheden afval waarvan nieuwe grondstoffen gemaakt kunnen worden. Zo kan uit afvalstromen van landbouw en industrie cellulose worden gewonnen voor de productie van natuurlijk afbreekbare garens of filamenten voor 3d-printen. Botafval uit de vleesindustrie wordt al eeuwenlang gebruikt voor een hoogwaardige keramiekproductie.
Ontwerper: Nienke Hoogvliet

2. Smart Wearables, Soft Skin

Het project Smart Wearables, Soft Skin richt zich op de interactie tussen draagbare technologie en het fysieke lichaam. Het doel is de menselijke dimensie terug te brengen in relatie tot technologische innovaties. Een selectie product-ontwerpers onderzoekt de intieme en directe relatie tussen ‘smart textiles’ en het menselijk lichaam. In plaats van harde, functionele materialen, richt dit project zich op de ‘zachte technologie’ die de fysieke, zintuiglijke ervaring van de drager beïnvloedt.
Ontwerpers: Suzanne Oude Hengel, Milou Voorwinden

3. Going Eco, Going Dutch / Closing the Loop

Het project Going Eco, Going Dutch / Closing the Loop (2015-2017) onderzocht de productie, design en branding van textiel gemaakt van lokaal geproduceerde hennepvezels. Lokale textielproducenten en modemerken hebben nauw samengewerkt om te onderzoeken hoe modieus textiel ontwikkeld kon worden – van de allereerste vezel tot aan de communicatie richting de consument. Naast de technische inzichten die zijn ontwikkeld, benadrukt dit project het belang van de visuele identiteit van het textiel en van waarden zoals lokaliteit en transparantie.
Closing the Loop was de eerste fase van het project. Going Eco, Going Dutch was gericht op de verdere ontwikkeling. Dit project heeft de derde prijs van de SIA Raak Awards 2017 gewonnen voor toonaangevend praktijkonderzoek van hogescholen.

4. Composing the New Carpet

Het project Composing the New Carpet werd geïnitieerd naar aanleiding van Routekaart Tapijt 2030 waarin de branchevereniging voor mode, textiel en interieur Modint concludeert dat de tapijtindustrie meer duurzaam, circulair en flexibel moet gaan produceren. Future Makers vroeg ontwerpers en ontwerpstudenten van ArtEZ hiervoor nieuwe scenario’s te ontwikkelen.
Ontwerpers: Eric Klarenbeek, Tjeerd Veenhoven, Richard Vijgen
Ontwerpstudenten: Robert Marsé, Stefan Theunissen

5. Virtual Sizing

Virtual Sizing (2015-2017) is een cross-disciplinair onderzoeksproject gericht op de ontwikkeling van kleding voor mensen in rolstoelen. De pilot-collectie GRACE, ontworpen door Simeon Morris (1972), is één van de resultaten. Marktonderzoek heeft uitgewezen dat mensen in rolstoelen geen kleding willen dragen die speciaal voor hen gemaakt is; zij hebben er genoeg van gezien te worden als ‘anders’ en willen zich graag kleding als ieder ander persoon zou willen.
Body scan analyses hebben dieperinzicht geboden in de verschillende vormen en behoeften voor zittende lichamen. Dit was het startpunt van het design research project GRACE: mode hoeft mensen die in een rolstoel zitten niet te ‘redden’ van slecht design. Integendeel, het design proces moet beginnen vanuit de specifieke behoeften van zittende lichamen, waardoor de kleding een vorm krijgt die mensen uitnodigt het te dragen.
Ontwerper: Simeon Morris

 

Written By
More from Lenn Cox

Transition Product/Interaction/Graphic Biodesign #experimental workshop

Presentation of living growing & timebased processes. The 3rd year students of...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *