BENTE BRUNIA – LAATSTE UPDATE

Moeilijk te bevatten dat er al een heel jaar voorbij is na mijn afstuderen. Het was een apart jaar. Ik heb heel veel geleerd, waaronder ook het besef dat er nog een hele hoop meer te leren valt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party1-1024x683.jpg

In mijn vorige blogs heb ik al heel wat foto’s van het afgelopen jaar gedeeld, dus voor dit laatste blog heb ik foto’s geselecteerd die de hoogtepunten van mijn jaar vast hebben gelegd. Als ik terugkijk op deze evenementen zie ik dat ze mijn eerste jaar bij Random perfect samenvatten, en een blik werpen op hoe mijn loopbaan er op de studio uit kan zien. 

We beginnen bij het grote feest in januari. The End of the World. Dit was natuurlijk een fantastisch feest, maar voor mij is het meer dan dat. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party3.jpg

Het was de eerste keer voor mij dat ik zoiets groots heb georganiseerd, en ook creatief mee betrokken kon zijn in de studio. Toen ik begon bij Random, wist ik natuurlijk niet hoe het zou gaan lopen. Deze baan heeft grotendeels mijn alledaagse leven veranderd. Bijna alles zou anders zijn als ik de kans niet had gepakt in Amsterdam te gaan werken. Ik vind het moeilijk om erover na te denken of dit de meest optimale keuze is geweest, maar omdat ik enorm geniet van mijn leven op dit moment, denk ik van wel. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party4-1024x640.png

Nadat ik Arnhem had verlaten om in Amsterdam te gaan wonen, kon ik ook eindelijk genieten van het stadsleven hier. Nu de zomer is aangebroken voelt het elk weekend oprecht als vakantie. Ook bij Random werd het alleen maar leuker nadat ik in Amsterdam ben gaan wonen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party5-1024x768.jpg

De studio heeft een sfeer die je niet veel tegenkomt in kantoren. Als office manager doe ik zo veel mogelijk om die sfeer zo te houden, en organiseren we uitjes zoals het bezoeken van culturele festivals, of nodigen we sprekers uit voor een avond. De vrije ruimte die ik krijg om deze dingen te organiseren en andere initiatieven te nemen is erg bijzonder. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party6-1024x570.png

Naast dat ik alle ruimte krijg, blijft Random voor mij ook een broedplaats voor inspiratie. Dit zijn twee factoren die me zo aantrekken hier, en redenen om er nog lang niet weg te willen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is party7-1024x569.png

Initiatief nemen is daarom ook heel belangrijk om te kunnen blijven groeien binnen de studio, wat uiteindelijk mijn doel is. Een paar maanden na het feest vertelde ik over de nieuwe ‘beweging’ binnen Random voor meer zelf geïnitieerd werk, en dat ik ook betrokken zou zijn bij een nieuw project samen met Mixcloud. Nu, 2 maanden later, is dat project achter de rug en kan ik er alles over vertellen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud1.jpg

Het project had een strakke deadline, eentje die niet veel ruimte overliet voor experimentatie. Ons initiële idee dat dit project juist wel ruimte had voor experimentatie, ging helaas niet op. Toch heeft dit ons niet weerhouden om iets gaafs neer te zetten met de middelen die we hadden. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud2-ruimte-1024x768.jpg

Het idee om iets te maken wat een vertrouwelijke, huiselijke sfeer had ontstond al snel. Met 2 belangrijke elementen: licht en geur. In de eerste weken heb ik veel onderzoek gedaan naar verschillende methodes om met stof de ruimte te bedekken, zodat het licht wat we gingen gebruiken een zachte reflectie had in de ruimte. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud3-ruimte.jpg

Echter, de ruimte waar het evenement in zou plaatsvinden leende zich hier niet goed voor. Er waren erg strenge veiligheidsvoorschriften die in het hotel golden waardoor er maar een kleine kier aan mogelijkheden overbleef voor ons. Geur en een rookmachine om het licht door de ruimte te verspreiden was een moeilijk punt, uiteindelijk waren er twee brandweermannen op het evenement aanwezig om de boel in de gaten te houden terwijl de rookmelders afgetaped zouden worden. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud4-plinth-1024x768.jpg

Ondanks die restricties, moet ik zeggen dat we uiteindelijk een supergave set hebben neergezet. Voor mij is dit ook overduidelijk het hoogtepunt van het jaar, en hopelijk pas het begin. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud5-freddie-1024x628.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud6-shownotes-768x1024.jpg

Omdat het evenement in een met ramen omringde ruimte zou plaatsvinden, was het een logische keuze om de zonsondergang te betrekken bij het lichtobject. We hebben hiervoor een bestaande LED sokkel gebruikt die ook voor het Random feest was ingezet, maar dit keer gepaard met een camera die de zonsondergang kon vastleggen, en een app waardoor het mogelijk was er live op de VJ’en. 

We wisten ook niet van tevoren wat Lafawndah zou gaan spelen, dus was het erg belangrijk live hier op te kunnen reageren met ons lichtobject. De dagen voorafgaand heb ik heel wat tijd doorgebracht achter de Midi-controller om het in de vingers te krijgen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud7-camera-1024x768.jpg

Na een succesvolle generale repetitie de vorige dag ging het de dag van het evenement zelf heel anders. Het W hotel is 4 uur bezig geweest met het aftapen van de rookmelders zodat we onze hazer nog maar net op tijd konden testen. Daarnaast leek de LED Plinth het te begeven een paar uur van te voren, waardoor we niet konden oefenen (gelukkig hebben twee ongelooflijk goede creative technologists Ralph en Stephen het kunnen maken) en hebben we de hele dag doorgebracht met zweethanden en een cameraman van Mixcloud op onze lippen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud8-me-n-seb-1024x686.jpg

Samen met Seb Price (een kunstenaar en freelancer bij Random) heb ik de avond mogen VJ’en, en mijn god, wat was dat gaaf. De hele DJ set leek door de zenuwen in een trance voorbij te gaan, maar aan de reacties achteraf te horen, mogen we flink trots op onszelf zijn. En dat ben ik. Mijn eerste project bij Random met succes afgerond, op weg naar meer! 

voorspelling

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mixcloud9-finalshot-768x1024.jpg

Met dit hoogtepunt sluit ik dit jaar als Huisblogger af, ik wil de lezers en het Art Business Centre ontzettend bedanken voor deze kans, om mijn jaar op deze manier met jullie te delen. 

Ik hoop dat dit hoogtepunt slechts het begin is van een loopbaan bij deze studio of elders. Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat het heel fijn is om een vast inkomen te hebben, om dan nog niet eens te spreken van de studio waar mijn inkomen vandaan komt. Ik hecht enorm veel waarde aan de omgeving waar ik in werk en de kansen die ik hier krijg, en ik weet dat ik daar het meeste uit moet halen voor de toekomst, voor de komende 5 jaar. 

Ik wil zeker nog niet weg bij Random, maar weet ook dat ik niet te lang op een plek wil blijven. Een vernieuwde voorspelling voor de komende 5 jaar zou grofweg nog een jaar Random Studio zijn, tussendoor een hoop gezoek naar hoe ik mijzelf en wat ik doe kan definiëren en ontwikkelen, het meeste halen uit mijn tijd bij Random, en vanuit daar een stap te maken naar een studio of collectief die wat meer gebaseerd is op autonome installaties in plaats van retail. Waarom ik bovenstaand project namelijk ook zo leuk vond om aan te werken, was omdat het een ervaring was, en dat trekt me veel meer aan. De droom is toch om daar uiteindelijk al mijn tijd in te kunnen steken. 

Het kan natuurlijk nog alle kanten op gaan, maar gebaseerd op dit project lijkt het toch voorzichtig de juiste kant te zijn.

Hiermee sluit ik dit jaar als Huisblogger af, ik wil de lezers en het Art Business Centre ontzettend bedanken voor deze kans, om mijn jaar op deze manier met jullie te delen.

Written By
More from Bente Brunia

BENTE BRUNIA – HUISBLOGGER UPDATE 3

Het is nu 3 maanden geleden dat ik aangenomen ben bij Random...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *