NIEUW bij ArtEZ: Art Business Coach

Het Art Business Centre heeft in de afgelopen 10 jaar een groot netwerk opgebouwd van ArtEZ alumni. Via het startersprogramma kun je vanaf nu gebruik maken van een coach uit dit netwerk, die jou een half jaar begeleidt gedurende de start van je eigen onderneming. Dit is een mooie kans om te kunnen profiteren van hun specifieke vakinhoudelijke en vaak waardevolle kennis en ervaring.

Hieronder introduceren we de eerste coaches, wil je meer weten over de coaches en/of de Startersvouchers? Neem dan contact op met het Art Business Centre en mail naar: abc@artez.nl

Hilmer Thijs — Studio Hands

Mijn fascinatie voor identiteit, design en ondernemen komen samen in mijn studio, Hands. Door vrijwel uitsluitend met verschilmakers en wereldverbeteraars te werken mag ik dagelijks bijzondere mensen ontmoeten en voel ik dat het werk wat ik doe echt impact heeft. Als designer/creative director leid ik creatieve teams om visuele communicatie te ontwikkelen zoals identiteiten, campagnes, websites en korte films.

Alles is Communicatie

Ik begeleid de studenten van de Master Fashion & Strategy met de ontwikkeling van hun professionele identiteit en de presentatie daarvan. Ook help ik ze met de ontwikkeling van hun eindexamenportfolio, hét document dat hun ontwikkeling tot zo ver samenvat en tevens het vehikel waarmee ze de professionele wereld in stappen. Ik help door o.a. te bevragen wie ze waren, wie ze zijn en wie ze willen zijn, wat hun kwaliteiten zijn, wat hun visie is en waar ze voor staan, waarom ze de dingen doen die ze doen, wat hun professionele doelen zijn en wie de ontvanger van hun portfolio is. Daarna organiseren we de inhoud en maken we het geheel tot een amazing portfolio.   

Meer informatie: studiohands.nl

Joris de Groot — Studio Joris de Groot

Mijn naam is Joris de Groot. Ik ben product ontwerper en binnen mijn werk ga ik opzoek naar het spanningsveld tussen ambacht en de industrie. Geïnteresseerd in de samenwerking met de industrie, creëer ik binnen de fabrieksvloer mijn eigen werkplaats. Eenmaal bekend met de bestaande productieprocessen, experimenteer ik met de aanwezige machines en materialen om deze vervolgens in te zetten voor nieuwe producten. Ik zet deze manier van werken in voor eigen collecties, maar ook voor opdrachtgevers, hierdoor ben ik dagelijks te vinden bij verschillende productie partijen voor het ontwikkelen van nieuwe materialen, producten, processen en ideeën.

The factory is my playground, searching for new possiblities with the tools I can find

Met een achtergrond in industrieel ontwerp ben ik product design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten gaan studeren om mij breder te oriënteren op het ontwerp vak. Na mijn afstuderen in 2013 startte ik vanuit mijn passie mijn ontwerpstudio waarin ik mij zowel op het technische als het esthetische vlak beweeg. Ik geloof dat wanneer je dicht bij jezelf blijft en doet wat je drijft je jezelf kan onderscheiden van de rest en kan groeien in datgeen dat jij belangrijk vind. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je verder komt door samen te werken. Door je kennis te delen en je open te stellen voor de ander kunnen er verrassende dingen ontstaan.

Onder andere deelgenomen aan: Workmates, In4nite I + In4nite II, Milan Design Week 2014/2015/2016/2018 en 2019, Dutch Design Week, What Design Can Do Climate Action Challenge Award winner

Meer informatie: jorisdegroot.com

Luuk Wiehink — Social & Product design

Mijn werkzaamheden bevinden zich op gebeid van Social Design en het opzetten van projecten rondom maatschappelijk thema’s. Met het werkveld in meerdere disciplines, maar voornamelijk in Product Design en Interaction Design.

Voor mijn projecten ga ik opzoek naar (onverwachte) samenwerkingsverbanden. Om je product/ project door te ontwikkelen en in de markt te krijgen is het opzetten van samenwerkingen belangrijk. Samenwerkingen met bijvoorbeeld producenten, universiteiten, alumni van andere disciplines en dergelijke cross disciplinaire samenwerkingen. Ondernemerschap houdt ook in dat je anderen (slim) voor je moet kunnen laten werken, en kennis bundelt in de ontwikkeling van je project en onderneming. Het is belangrijk om brutaal te zijn, en met overtuiging samenwerkingen op te zetten. Echte impact realiseer je eerder door samen te werken met experts uit het vakgebied waarin je je begeeft. Hoe je anderen inzet en hun kennis gebruikt voor jou concept, ideologie, utopie, et cetera, moet je leren, daarin kan ik je begeleiden.

Meer informatie: luukwiehink.nl

Pascal Mulder — Fraenck

Eind 2010 ben ik als product ontwerper afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem, met een collectie keramische producten. Centraal stond uniciteit brengen in een productieproces dat zich vooral leent voor het produceren van identieke voorwerpen. 

Fast forward naar 2019: samen met Ratna Ho run ik het modelabel Fraenck. We ontwerpen, vervaardigen en vermarkten mode-accessoires gemaakt van upcyclede materialen. Dit doen we samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Fraenck leren ze belangrijke werknemersvaardigheden die ze verder brengen. Van het leren van de Nederlandse taal en gebruiken, tot aan specifieke naaitechnische vaardigheden.

Mijn specialisatie is productontwerp, met name op het gebied van mode-accessoires, maar ook breder in gebruiksgoederen. Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan in ondernemen, samenwerken met bedrijven, fondsen verwerven, deelnemen aan (ontwerp- en ondernemers) wedstrijden.

Modern design is not only about how something looks. It’s about creating positive consequences for people and our environment. Or as Don Draper said: “Make it simple, but significant

We profileren ons met Fraenck als een Social Enterprise. We laten onze ontwerpen aansluiten op de doelgroep waar we mee werken. Dit houdt in dat we rekening houden met het niveau van de makers en het ontwerp hierop in te stellen – zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk of de functionaliteit. Met dit principe zetten we onze eigen collectie op, maar pakken we ook B2B opdrachten aan – duurzaam, sociaal, maar bovenal een waardig design.

Eind 2016 hebben we de ASN Bank Wereldprijs gewonnen met ons duurzame concept. Een jaar later stonden we in de finale van de Ignite Award. We verkopen onze collectie inmiddels internationaal en in een uitbreidend aantal winkels in Nederland. Partners waar we opdrachten voor hebben gedaan zijn onder andere de ASN Bank, het Anton Jurgensfonds, maar ook Zoku en Gemeente Zwolle.

Meer informatie: fraenck.com

Roos Meerman — Fillip Studios

Mijn naam is Roos Meerman (1991) en samen met Tom Kortbeek (1987) leid ik Fillip Studios. Door het ontwikkelen van nieuwe artistieke projecten, cultuur-educatieve programma’s en het organiseren van meetups inspireren wij anderen en creëren wij nieuwe immersieve en fysieke ervaringen.

Ik ben in 2014 afgestudeerd van ArtEZ Product design. Ik won de Hendrik Valk Prijs 2014, het New Material Fellowship in 2014, de Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland, de Bio Art & Design Award in 2016 en ontving de Talentontwikkeling subsidie van het Stimuleringsfonds in 2015. Mijn werk is in verschillende plekken tentoongesteld, onder andere bij Dutch Invertuals, in musea in Brussel, Barcelona, Milaan, Kolding en Essen en tot en met oktober is haar werk te zien in het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum New York. Mijn werkt is gepubliceerd in onder andere Volkskrant Magazine, New Scientist en The New York Times.

Ik geloof in de kunstenaar als pionier

Met Fillip Studios hebben wij kunstwerken ontwikkeld die over de hele wereld worden getoond. We krijgen subsdies uit verschillende fondsen, werken in opdracht van verschillende grote organisaties en hebben ook projecten gecrowdfund. Wij hebben ons bedrijf als een sociale onderneming georganiseerd, inclusief bijbehorende juridische structuur. Ook hebben wij een kunstwerk doorontwikkeld tot een zorgproduct dat wij als apart bedrijf in de markt hebben gezet.

Zowel op artistiek vlak, technisch vlak en ondernemersvlak heb ik veel geleerd in de afgelopen jaren en die kennis deel ik graag.

Meer informatie: fillipstudios.com

Tom Kortbeek — Fillip Studios

Mijn naam is Tom (1987) en samen met Roos Meerman (1991) leid ik Fillip Studios. Door het ontwikkelen van nieuwe artistieke projecten, cultuur-educatieve programma’s en het organiseren van meetups inspireren wij anderen en creëren wij nieuwe immersieve en fysieke ervaringen.

De high-tech digitale wereld heeft ons veel te bieden, maar is vaak beperkt in haar analoge ervaring. Fillip Studios gebruikt de artistieke werkwijze om verbindingen te leggen tussen digitale mogelijkheden en onze analoge zintuigen. Fillip creëert fysieke en onverwachte verwondering die de nadruk op het menselijk aspect leggen. Ervaringen die je kan voelen en delen. Hier en nu.

Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven 

Fillip Studios is de afgelopen jaren veelvuldig bekroond met verschillende prijzen en nominaties zoals de New Material Award, de Bio Art & Design Award en de Arnhemse Cultuurprijs. Het werk van Fillip Studios is te zien (geweest) in onder andere Cooper Hewitt Design Museum in New York, Bozar Brussel, en Trapholt Kolding Denemarken.

Naast Fillip Studios is Tom directeur van het Innovate Festival in dat jaarlijks meer dan 17.500 bezoekers trekt in Gelderland en is hij coördinator van het programma voor de vooropleiding van ArtEZ Muziektheater.

Meer informatie: fillipstudios.com

Written By
More from Cily Smulders

ArtEZ ontwerpers dagen elkaar uit in een industriële ontwerpopdracht!

Wederzijdse nieuwsgierigheid en innovatieve ontwerptechnieken pakken de aandacht tijdens de briefing op...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *