Joris de Groot update 2

Workmates @DDW 2013

Innovatie voor mij betekent niet alleen het uitvinden van een nieuw product via een bestaande techniek, maar voor nu is het vooral het verbeteren van wat ik al heb

Het uiterste uit mijn product zien te halen op zowel het duurzame vlak als de ontwikkeling in het productieproces is mijn focus momenteel. Ik ben er achter gekomen dat het ontwerpen van het product slechts de helft is van het hele plan om je product daadwerkelijk op de markt te brengen. Eerst  was het het verkennen van de techniek en vanuit hier gaan ontwerpen, nu is dat het verkennen van het product en vanuit hier verbeteringen gaan zoeken met behulp van de techniek.

Joris de Groot, eindexamenexpositie Product Design ArtEZ Joris de Groot, mal maken

Innovatie binnen het project WELD BAG

Na mijn afstuderen ben ik direct verder gegaan met het project Weld Bag. Wat ik belangrijk vind is dat de tassen daadwerkelijk verkocht kunnen gaan worden. Om meteen de hele collectie in productie te brengen is niet mogelijk. Dit zou voor mij nu nog te veel geld kosten om dit te kunnen verwezenlijken.
Ik ben mij in het begin gaan focussen op de Basic Shopper en de Sports Bag. Dit zijn mijn eerste modellen van de collectie en ik krijg ook de meeste vraag van mensen die een van deze tassen graag zouden willen kopen. Genoeg reden dus om hier mee verder te gaan.
Om de modellen produceerbaar te maken is het belangrijk dat het productieproces zo soepel mogelijk verloopt. Daarom heb ik de tassen, inclusief alle stappen die ik heb afgelegd om het model tas te maken, gepresenteerd aan het productiebedrijf. Bij deze presentatie heb ik een hoop advies gekregen waar ik iets mee kon. Zo scheelt het een hoop in de materiaalprijs en in het gewicht door geen binnentas te gebruiken bij de Basic Shopper en kan ik het beste een mal maken waarmee ik de bodem van zowel de Basic Shopper als de Sporttas in een keer zou kunnen lassen.
De lasmal van de Basic shopper ben ik als eerste gaan maken, deze was al te zien in mijn vorige blogpost. Daarnaast ben ik de basic shopper opnieuw gaan ontwerpen zonder binnentas.

Workmates @DDW Workmates @DDW

Exposities (Workmates)

Vlak na mijn afstuderen ben ik benaderd door Rick Tegelaar, Casper Tolhuisen en Anne-marie Geurink. Dit zijn drie mede alumni van ArtEZ Product design die hier al eerder zijn afgestudeerd. Zij waren bezig met het opzetten van een collectief genaamd ‘Workmates’.  Met dit collectief willen ze een bepaald beeld neer zetten van een groep ontwerpers met een zelfde soort manier van ontwerpen. Ze vonden mijn manier van werken hier goed bij passen. Het handige van zo’n collectief is dat je gezamenlijk  exposeert en zo dus ook de kosten kunt delen. Het collectief bestaat uit drie totaal verschillende ontwerpers qua product waardoor je ook meteen een grote groep mensen aanspreekt. Maar wel ontwerpers met een zelfde manier van ontwerpen. Namelijk heel erg vanuit een bestaande techniek, materiaal of producten ontwerpen en hier onderzoek in doen. Wij proberen in ons gebied door te innoveren op de technieken en materialen die al voor bestaande doeleinden worden gebruikt maar waar wij op een nieuwe manier mee aan de slag gaan. Zo ontwerpt Rick lampen vanuit kippengaas, Casper ontwerpt kookattributen vanuit bestaande potjes en pannetjes die hij op een geheel eigen manier inzet en ik de serie tassen vanuit een techniek die normaal voor werkkleding en regenkleding wordt gebruikt.
De exposities waar wij als collectief aan hebben deelgenomen zijn; de ELLE decoration Inside design in Amsterdam, de Dutch Design Week in Eindhoven en we hebben nu nog een expositie tot 7 januari in Dudok te Arnhem. Zelf heb ik ook nog deelgenomen aan de GDS schoenenbeurs in Düsseldorf.

Dutch Design Week      Dutch Design Week

ELLE_Inside_Design

De doorontwikkeling

De verschillende exposities zorgde voor een hoop promotie. Vooral de Dutch Design Week doet het erg goed.  Ik krijg nu nog wekelijks mailtje van journalisten, bedrijven, winkels of gewoon particulieren waarin ze informatie vragen over mijn project. Erg frustrerend als ze dan met de vraag komen of ze de tas al kunnen bestellen en ik telkens weer moet vertellen dat ze nog even moeten wachten omdat ze in ontwikkeling zijn..
Het deelnemen aan de verschillende exposities en het hele gebeuren er om heen van standmeubels maken, persberichten schrijven, presentaties houden en de juiste informatie overal naar toe sturen kosten mij meer tijd dan dat ik in het begin had verwacht. Hierdoor had ik eigenlijk nog nauwelijks tijd om me te verdiepen in het verbeteren van de prototypes van de tassen. Direct na de Dutch Design Week ben ik hier dan ook mee verder gegaan. Ik heb de tassen getest op verschillende belastingen en ben verder gaan denken over de optimalisering hier van.

Ik ben natuurlijk niet van plan om de serie tassen in de toekomst zelf te blijven produceren in de fabriek. Vandaar dat het belangrijk is dat zij de tassen zonder mijn hulp kunnen maken en dat ik ze uiteindelijk van hen inkoop.
Na de doorontwikkeling van de tassen ben ik een preciezer stappenplan gaan maken voor het produceren van de Sports Bag en de Basic Shopper. Dit heb ik nogmaals gepresenteerd aan de lasfabriek en gevraagd of zij hier een prijsbepaling voor kunnen maken.

De prijs om ze nu te laten maken ligt nog erg hoog. Dit komt doordat de oplage nog klein zullen zijn. Door de eerste oplage nu nog zelf te gaan produceren kan ik de prijs van de tas lager houden.
Mocht het uiteindelijk goed gaan lopen dan pas wil ik het gaan uitbesteden aan de fabriek en zelf weer een nieuw bedrijf gaan benaderen voor een nieuwe samenwerking.

De eerste serie Basic Shoppers is nu te koop bij de expositie; tussen Kunst & Design in Loods 6 te Amsterdam.

Benieuwd hoe dit verder gaat?! (ik wel) stay tuned en tot de volgende blogpost!
Joris de Groot

Workmates_Dudok

More from Joris de Groot

Joris de Groot update 4

De vorige blogpost vertelde ik over de moeizame verspreiding van mijn tassen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *