Collectie Arnhem – dicht op de huid…

Met trots presenteert Collectie Arnhem haar eerste parfum: EAU DE LA MODE! De geur is de kroon op het 60 jarig bestaan van de modeafdeling van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Aan deze legendarische mode academie studeerde de top van mode Nederland – van Viktor & Rolf en Piet Paris tot Jan Taminiau en Iris van Herpen. Het unisex parfum – ontwikkeld in nauwe samenwerking met onafhankelijk geurexpert en chemicus Tanja Deurloo van Annindriya – verschijnt in een reeks van 60 flesjes die de 60 afstudeerjaren vertegenwoordigen.

DE GEUR VAN MODE?

De ontwikkeling van het parfum startte met één vraag aan de honderden alumni van de modeafdeling in Arnhem: ‘Waar ruikt mode naar?’ De antwoorden hierop – Van ‘proefkatoen’ en ‘sigarettenrook’ tot een ‘een ochtend in Parijs’ – vormen de inspiratie van het parfum.
Tanja Deurloo: “EAU DE LA MODE is een eigenzinnig parfum, dat rijke associaties oproept van ‘een nieuw begin’ en adrenaline. Het geurkarakter is gelaagd en opgebouwd uit tegenstrijdige elementen: vertrouwde akkoorden als zacht leer, grapefruit en hout, gecombineerd met scherpe randjes als rabarber, saffraan en rook.”
De 60 parfumflesjes hebben elk een uniek lasergesneden lint met een jaartal – van 1953-2014.

COLLECTIE ARNHEM
Collectie Arnhem is een jaarlijks project van derdejaars modestudenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. In een half jaar ontwikkelen, ontwerpen, produceren en presenteren zij gezamenlijk een collectie. Met de aanschaf van een parfum steunt de koper de realisatie van Collectie Arnhem 2014.

COLLECTIE ARNHEM & ANNINDRIYA
De 22 studenten van Collectie Arnhem 2014 hebben in een unieke samenwerking met Tanja Deurloo van Annindriya het parfum ontwikkeld. Annindriya adviseert, ontwikkelt en implementeert innovatieve geurtoepassingen en parfumlijnen voor haar opdrachtgevers, die vooral binnen de mode, retail en technology industry werkzaam zijn. ‘Eau de la Mode’ vangt de geur van 60 jaar Arnhemse Mode. Het parfum is vanaf begin februari verkrijgbaar via Arnhem Coming Soon (Arnhem), Margreeth Olsthoorn (Rotterdam) en Perfume Lounge (Amsterdam), en is nu al te bestellen via collectiearnhem@artez.nl. Het parfum is verkrijgbaar in flacons van 80 ml en kost €100,-.
Eau de la Mode wordt op vrijdag 7 februari 2014 gepresenteerd in MAGAZIJN als onderdeel van SALON/.

geurproeverij bij Annindriya
Eau de la Mode - Collectie Arnhem

ZEST

filter prikkel grip cringe
Ziet, in tijden van visuele overkill, een blinde juist niet méér?
Het uitschakelen van één zintuig versterkt de andere. Deze hypersensitiviteit filtert de essentie uit onze waarneming en prikkelt ons vermogen tot interpretatie.

DE COLLECTIE
Het concept voor Collectie Arnhem 2014 werd geboren uit de fascinatie voor een uitspraak van een blind geboren jongen: “it’s beautiful, at least I think so, and I believe what I want to believe.”

In het ontwerpproces zijn puur visuele uitgangspunten – zoals bijvoorbeeld een kleurkaart – uitgeschakeld. In plaats hiervan waren tactiele eigenschappen van materiaal en hun bewerking belangrijk. De persoonlijkheid van de stoffen bepaalt het kleurbeeld. Door ineenkrimpen ontvouwt een deel van de stof zich in prikkelende volumes die de drang naar aanraken uitlokken. De collectie dwingt de kijker zelf te bepalen wat hij ziet. De structuur van breisels wordt gefrustreerd door puff, volumes worden bedwongen, de kledingstukken verlangen een beleving van drager en toeschouwer.

De collectie die afgelopen donderdag 23 januari geshowd werd in Amsterdam heeft lange sluike silhouetten. (Lees hier het verslag in woord en beeld door Mimi Berlin). Volumes worden platgedrukt of komen vanuit het materiaal naar buiten. Contrasten als xxl vs xs, rond vs recht en glans vs mat zijn in de collectie verwerkt. De silhouetten eindigen vaak ter hoogte van de kuit; het lengteverschil in verschillende lagen benadrukt het gelaagde geheel. Door draaiingen en openingen worden de kledingstukken opnieuw gedefinieerd. Scherpe 3D puff, breistructuren en frisse kleuraccenten geven de Zest.

SHOWROOM
Collectie Arnhem 2014 is te zien in de showroom van schoon den boer PR in Amsterdam en zal nogmaals worden geshowd tijdens de ArtEZ Graduation Show op 5 en 6  juni 2014.
Het persbeeld voor Collectie Arnhem 2014 ‘ZEST’ werd geschoten door Louise te Poele. (zie onderaan dit bericht)

Collectie Arnhem, donderdag 23 jan., fotografie JW Kaldenbach

Collectie Arnhem 2014, fotografie Sanne ZurneCollectie Arnhem 2014, fotografie Sanne ZurneCollectie Arnhem 2014, fotografie Sanne Zurne
Collectie Arnhem 2014, fotografie Sanne ZurneCollectie Arnhem 2014, fotografie Sanne ZurneCollectie Arnhem 2014, fotografie Sanne Zurne

From Arnhem With Love

ERWIN OLAF & COLLECTIE ARNHEM STEUNEN RUSSISCHE LGBT COMMUNITY
Met trots presenteren fotograaf Erwin Olaf en Collectie Arnhem het campagnebeeld voor “From Arnhem with Love”. Met deze campagne vragen wij aandacht voor de mensonterende omstandigheden omtrent homorechten in Rusland. Een tshirt met print – speciaal ontwikkeld voor de campagne – laat een roze interpretatie van een meesterwerk van de Russische kunstenaar El Lissitzky zien. Het shirt is vanaf eind januari in een gelimiteerde oplage van 60 stuks te koop.

fotografie: Erwin Olaf, visagie: Anita Jolles @ EEA, model: Diek @ Rocket Garage
fotografie: Erwin Olaf, visagie: Anita Jolles @ EEA, model: Diek @ Rocket Garage

@work met Erwin Olaf        de Gelderlander

SUPPORT DE RUSSISCHE LGBT COMMUNITY
Collectie Arnhem is een jaarlijks project van de derdejaars modestudenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem. De 22 studenten van de huidige lichting hebben ‘From Arnhem With Love’ opgezet om de Russische Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender community een hart onder de riem te steken. Als in februari alle ogen van de wereld gevestigd zijn op de Olympische Spelen in Sochi willen wij er voor zorgen dat deze prangende kwestie niet ondergesneeuwd raakt, maar juist de aandacht zal krijgen die het verdient. Erwin Olaf, bekend voorvechter van homorechten, wil graag onderdeel uitmaken van dit project en schoot het campagnebeeld.

MEESTERWERK EL LISSITZKY WORDT ROZE SYMBOOL
De print op het shirt is een roze vertaling van het schilderij “Beat the white with the red wedge” van de Russische kunstenaar El Lissitzky. Het thema van dit schilderij is vooruitgang in een onderdrukt Rusland. Dit thema is op een actuele interpretatie en door kleine aanpassingen in het beeld verandert in een gay symbool.

Collectie Arnhem Instagram

KETTINGBRIEF
De originele vijf shirts circuleren nu bij bekende Nederlanders, mensen uit de mode-industrie en andere supporters. Door het dragen van het shirt betuigen zij hun steun aan de aan de LGBT-community in Rusland. De foto’s vormen een groeiende wall op de instagram-pagina van Collectie Arnhem. Volg Collectie Arnhem op Facebook en Instagram om te zien wie er allemaal in het shirt verschijnen en waar het shirt binnenkort te koop is.

Stay Tuned:
#fromarnhemwithlove
Instagram.com/collectiearnhem
Collectiearnhem.nl
Erwinolaf.com
annindriya.com
schoondenboer.nl

Designers:
Arjen Kesteloot | Colet Eshuis | Diek Pothoven | Eline Janssen | Eline Keuchenius | Eva van Beek | Isabelle Olschewski | Joanne Vosloo | Josephine Dulmers | Josephine Goverts | Katharina Dubbick | Kristan Kuijf | Laura Lepre | Lilian Admiraal | Maartje Janse | Madelène van Ulden |  Marieke van de Ven | Max Zara Sterck | Tim Becx | Tung Trinh | Vera van Buren | Yvette Peek |

Einde persbericht. Voor aanvullende informatie en hi-res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met schoon den boer PR via contact@schoondenboer.nl of tel. +31 20 737 1695.

Collectie Arnhem Camapagnebeeld ''ZEST" - fotografie Louise te Poele
fotografie: Louise te Poele

 

Written By
More from Lenn Cox

OPENINGEN ArtEZ Finals 2016

Afgelopen week opende de ArtEZ Finals 2016 in Arnhem, Enschede en Zwolle....
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *