Joris de Groot update 3

Joris de Groot, productie

Productie’tje draaien

Na het uitwerken en testen van de laatste verbeteringen in de tassen was het tijd om de eerste proef productie te draaien. Ik heb er voor gekozen om tien Sports bags en tien Basic shoppers in zwart en zacht groen te maken. Niet dat ik al zo veel bestellingen binnen heb gekregen, maar er waren wel al een aantal winkels die mijn product bij hun in de winkel willen neer zetten. Daarnaast wilde ik weten hoe veel tijd het mij kost om zo’n productie uit te voeren en of het überhaupt wel mogelijk is de tassen te produceren tegen een schappelijke prijs.

Omdat je bij zo’n oplage veel dezelfde handelingen moet verrichten denk je beter na over het instellen van de machines en handige tools. Dit begon al bij het uitsnijden van de patroondelen van de tas. Normaal tekende ik deze uit doormiddel van een kartonnen mal waarna ik ze uitknipte met de hand. Nu heb ik computertekeningen gemaakt en laat ik de patroondelen uitsnijden door een plotter.  Dit scheelt mij toch weer een hoop teken en knipwerk.
Voor het lassen van de bodem in schuim heb ik nu ook een lasmal gemaakt voor de sporttas. Zo zijn de bodems voor beide tassen makkelijk achter elkaar te bevestigen. Iedere stap in het productieproces deed ik voor beide tassen tegelijkertijd. Zo laste ik eerst alle bodems van zowel de sporttas als de shopper en daarna de handvatten enzovoorts.
De uiteindelijke productie is verder goed verlopen. Door zo’n productie te draaien merk je meteen in welke punten er nog te veel onnodige tijd gaat zitten. Zo was het bijvoorbeeld bij de handvatten nog nodig om gedeeltes vast te tapen voor het lassen. Dit zou nog sneller kunnen door het maken van een mal die ze op de juiste manier inklemt voor het lassen.

Joris de Groot, productie basicshopper:sportsbag_mal

hoekafwerking2   hoekafwerking3  machine_instellen

Workmates naar Milaan !

Met ons collectief Workmates, bestaande uit Atelier Rick Tegelaar, Studio Casper Tolhuisen, Studio Joris de Groot, Klaas Kuiken en de organisatie door Studio Anne-Marie Geurink,  hadden we een aanvraag gedaan bij het Stimuleringsfonds om ons te presenteren in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2014. Het Stimuleringsfonds is een cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, e-cultuur en alle mogelijke crossovers. Het ondersteund projecten, talenten en sector overschrijvende activiteitenprogramma’s in de creatieve industrie. Dit keer gaven ze een subsidie vrij voor een aantal internationale exposities waaronder de designweek in Milaan. Na het opsturen van een motivatiebrief, CV en een beschrijving over het collectief en de ontwerpers individueel hebben we een subsidie toegekend gekregen. Workmates is dus te zien tijdens de Salone del mobile van 8 april tot en met 13 april in Milaan!

Daarnaast wordt een deel van mijn collectie ook nog tentoongesteld tijdens ‘The Material Sense’ in Luxemburg en bij de tentoonstelling ‘Tradition and Innovation of Dutch Design’ bij Mikimoto gallery in Tokio!

Milan, THE green bridge

Hoe verder…

Op dit moment ben ik vooral bezig om de tassen die ik heb geproduceerd daadwerkelijk in de winkels te krijgen. Ik merk dat de designwinkel branche nu ook redelijk moeilijke tijden kent. Ze zijn erg voorzichtig met het binnen halen van nieuwe ontwerpers en bij sommige moet je een gedeelte van de winkel huren tegen een maandelijks bedrag. Daarnaast doen ze al helemaal niet snel aan inkoop maar willen ze het alleen op consignatiebasis. Ik merk wel dat online-winkels het sneller aandurven. Zij hebben natuurlijk ook niet direct de huur van een pand en werken met foto’s in plaats van de producten.
Mijn producten zullen binnenkort dan ook al wel online te koop zijn en hopelijk ook snel in meerderen designwinkels. Daarnaast zijn mijn tassen natuurlijk gewoon te bestellen via mijn website.

for sale   Sportsbag_greendetail

Series WeldBag

Ook zal ik mij de komende tijd gaan richten op de expositie in Milaan. Hier komt nog meer bij kijken dan de vorige ‘Workmates’ exposities in Amsterdam en Eindhoven. Dit keer moeten we zelf achter een locatie aan, we hebben vervoer nodig voor al onze producten, we hebben een verblijfplaats dicht bij onze expositie nodig en we hebben een compact expo meubel nodig dat handig in en uit elkaar te halen is. Daarnaast is het ook erg belangrijk om op te vallen dus moeten we met een goed plan komen omtrent het inrichten van de locatie. We hebben via het Stimuleringsfonds al een groot deel van het budget dat we nodig hebben ontvangen, maar zijn nog opzoek naar meer bedrijven/instanties die ons zouden willen sponsoren op wat voor manier dan ook. Om van deze expositie een onvergetelijke top-expositie te maken!
Zelf wil ik voor Milaan met nog wat nieuwe of doorontwikkelde producten komen, zo zit ik te denken aan bijvoorbeeld een doorontwikkelde en vereenvoudigde variant op de briefcase.

Tot de volgende blogpost!

‘Like’ mij nu ook op facebook voor direct up to date te blijven!
Joris de Groot

More from Joris de Groot

WORKMATES terug uit M I L A A N

Op naar Milaan Een tijdje geleden schreef ik hier over de voorbereidingen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *