TESSA GROENEWOUD – HUISBLOGGER

Ik ben Tessa Groenewoud en ik zie mezelf als een onderzoeker die graag het experiment aan gaat en proefondervindelijk schoenen creëert. Wat mij daarbij drijft is mijn fascinatie voor techniek en materiaaleigenschappen.
Het is voor mij een uitdaging om de complexiteit van een techniek terug te brengen naar een eenvoudig principe. Ik vind het belangrijk dat er een interessante gebruikswijze van een schoen wordt verbeeld, die daarnaast functioneel is. Ik maak gebruik van de zwaartekracht en van de flexibiliteit van het materiaal om een technisch systeem in mijn ontwerpen te verwezenlijken. Mijn afstuderen aan de afdeling Product Design afgelopen zomer bestond uit 2 schoenencollecties: ‘contraction& release’ en ‘Assemble’. Daarnaast heb ik meegedaan aan het project ‘craft the leather’.

contraction & releasecontraction & release

Contraction& Release
De collectie ‘Contraction& Release’ gaat over inspanning en ontspanning. Dit kun je vergelijken met een dans waarbij men de spieren aanspant en ontspant. Tijdens zo’n dans ontstaat er een interessant beeld aan verschillende houdingen. Dit zie ik als metafoor voor mijn schoenencollectie.
In rubberachtig materiaal heb ik ruimtelijke vormen via de vacuümvormtechniek aangebracht. Deze vormen kun je binnenstebuiten draaien. Ik pas dit principe toe op mijn schoenen: het materiaal verspringt van vorm en hierdoor klemt het zich rondom de voet.
Het vacuümvormen van het zwarte rubber maakte het mogelijk om de complexe vormen van de schoen te creëren. Ik heb een lasertechniek toegepast om een dynamisch rasterpatroon aan te brengen in het rubber. Dit accentueert de ruimtelijkheid van de vormen. Deze veranderen wanneer deze binnenstebuiten worden gedrukt. Het binnenwerk van de schoen is in felgekleurd lycra uitgevoerd, zodat het verschil tussen de binnen en buitenzijde wordt versterkt.Screen Shot 2014-10-14 at 18.14.24Screen Shot 2014-10-14 at 18.14.18Screen Shot 2014-10-14 at 18.14.32

Assemble
Ik zoek mijn inspiratie voor technieken, materialen en vormen in mijn directe omgeving. Ik kijk vooral naar industrieel gemaakte onderdelen, die ik binnen de context van schoenen bruikbaar vind. Bijvoorbeeld constructiemogelijkheden in sportaccessoires.
In de collectie ‘Assemble’staat het combineren van traditioneel leer en industrieel kunststof centraal. Het bovenwerk van de schoenen bestaat uit één patroon die ik met behulp van de ambachtelijke perstechniek in leer heb aangebracht.
De techniek is gebaseerd op de principes van verbinding, materiaalgeheugen en compressie. Op fietshelm geïnspireerde vormonderdelen, gebruik ik om het bovenwerk te bevestigen aan de sleehak. Op basis van het materiaalgeheugen van het kunststof onderdeel op de laars, blijft de beenkap op zijn plaats. De zool van de sneaker bestaat ook uit één patroon, die samen met het bovenwerk is gecomprimeerd.

craft the leather    craft the leather    craft the leather craft the leather

Craft the leather
Craft the leather is een project in samenwerking met leerlooierijen in Toscane (Consorzio Vera Pelle ItalianaConciata al Vegetale). Studenten van verschillende delen van de wereld kregen de mogelijkheid om in Toscane een workshop te volgen en een kijkje te nemen binnen de wereld van het leerlooien van vegetable tanned leather. Tijdens de workshop was ik gefascineerd door het looiproces en het onderzoekslab. Het maakte indruk hoe in het lab via simulatie, situaties nagebootst werden die effect hebben op het leer. Denk bijvoorbeeld aan de rekbaarheid of de verkleuring in licht. Dit inspireerde mij om op deze manier aan de slag te gaan voor mijn collectie. Ik wilde mijn interpretatie geven op de karakteristieken van het vegetable tanned leather. Ik vroeg mezelf af wat ik kon doen met de dikte van huid. Vervolgens heb ik de huid gebruikt als constructiemateriaal. Vege-tannedleather maakte het voor mij speciaal omdat je het bijna kan benaderen als klei. Je kunt er zo goed als elke mogelijk vorm in aanbrengen en spelen met de contradictie tussen harde en flexibele eigenschappen. Door het leer te vouwen, binnenste buiten te draaien en in te snijden, blijft het onder een spanning staan. Deze manier van werken heb ik toegepast op deze collectie.

Momenteel ben ik stage aan het lopen bij United Nude in China. Aangezien er binnen dit bedrijf, maar ook binnen de stad Guangzhou veel gebeurt op schoenengebied, hoop ik me te mogen verwonderen over bijzondere materialen, industriële onderdelen en technieken. Ik houd jullie graag op de hoogte! Tot de volgende blog!

Screen Shot 2014-10-14 at 18.15.08

 

More from Tessa Groenewoud

TESSA GROENEWOUD UPDATE 3

Back in Guangzhou! Yes! Ik ben weer terug in China! Mijn stage...
Read More

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *