Tessa Groenewoud update 2

complexiteit van de eenvoud

Momenteel woon ik in een appartement, 25 etages hoog in China. Tijdens mooie dagen heb ik hier een indrukwekkend uitzicht  van de grote stad Guangzhou. Guangzhou is een belangrijk centrum voor de productie van schoenen. Er bevinden zich hier leerlooierijen, fabrikanten voor het maken van schoenzolen, hakonderdelen en fabrikanten voor het construeren van schoenen. De reden dat ik hier ben is omdat ik stage loop bij het schoenenmerk United Nude. Hun stijl kenmerkt zich door architectonische invloeden. Denk aan bijzondere hakconstructies en geometrische patronen.
Daarnaast zijn er in Guangzhou enorme groothandels met schoenonderdelen, leer, stoffen etc. Dit maakt het, naast de stage bij United Nude, interessant om hier te kunnen werken.

In mijn voorgaande blog heb ik aangegeven dat het voor mij een uitdaging is om de complexiteit van een techniek terug te brengen naar een eenvoudig principe.  Maar niets is zo verraderlijk als een simpel principe of in het geval van mijn afstudeercollectie, ‘simpele handeling’. Hier gaat een heel proces aan vooraf waarbij ik voortdurend moest ondervinden wat de ideale vorm zou zijn om het materiaal rond de voet te kunnen klemmen.  Zo’n proces wat uiteindelijk de complexiteit  van een constructie, productiewijze of gebruikswijze kan terugbrengen naar ‘eenvoudig principe’, gaat voor mij over innovatie. Denk aan slimme manieren om patronen te construeren, vernieuwend materiaalgebruik, verbetert comfort, versnellende productiewijzen m.b.t schoenen. Tijdens het maken van mijn schoenencollectie maakte het vacuümvormen van het zwarte rubber het mogelijk om complexe vormen van de schoen te creëren, maar het leverde ook een bepaalde snelheid op. Hierdoor kon ik een aantal stappen in het traditioneel maken van schoenen overslaan.

Screen Shot 2014-12-16 at 18.25.34Screen Shot 2014-12-16 at 18.25.15

Het begrip ‘snelheid’ is een belangrijk punt wat ik nu ook tegen kom binnen de schoenen/mode industrie. Je moet je voorstellen dat in een korte periode de schoenontwerpen naar de fabrikant moeten. Voor experimenten (wat zich voor deed tijdens mijn afstuderen), is minder tijd.
United Nude initieert naast hun commerciële collectie ook bijzondere projecten in samenwerking met andere ontwerpers. Bijvoorbeeld de NOVA schoen in samenwerking met ZahaHadid. De schoen heeft een innovatieve materialisatie en is geproduceerd door middel van de rotatiegiet techniek.
De manier waarop zij werken en ontwerpen, maakt het interessant om hier te zijn. Ik zie veel nieuwe toegepaste technieken en innovaties die in de schoenenindustrie van belang zijn. Daarnaast werken we hier samen met creatieve mensen die uit alle hoeken van de wereld komen.  Zij zijn niet alleen schoenontwerper, maar ook grafisch ontwerper en productdesigner. Zij hebben ieder hun eigen visie en daarmee invloed op het ontwerpen, waardoor ik veel van iedereen kan leren.

Mijn werkzaamheden zijn tot nu toe nieuwe uppers ontwerpen en functionele zolen ontwerpen, technische tekeningen maken en kleursamenstellingen creëren. Dit zijn facetten die binnen het werk van de schoenenindustrie belangrijk zijn om onder de knie te krijgen. Een van de dingen die ik hier interessant vind om te doen is het zoeken naar de juiste verhoudingen en belijningen die het beeld van de schoen aantrekkelijk maken.
Het is een grote luxe dat er een werkplaats met technici en patroonmakers in het bedrijf bevind. Van het ontwerp kan dus onmiddellijk een prototype gemaakt worden om te kijken hoe de verhoudingen, pasvorm en constructies eruit zien. Ik leer dus ontzettend veel van de verhoudingen van leesten en dat bepaalde belijningen in het patroon invloed hebben op de pasvorm.

Screen Shot 2014-12-16 at 18.25.28 Screen Shot 2014-12-16 at 18.25.03

Voordat ik naar China ging heb ik mijn eindcollectie kunnen presenteren op de GDS beurs in Düsseldorf en het project ‘Craft the leather’ op Le Cuir a Paris . Daarnaast is mijn werk tentoongesteld tijdens de DDW met ‘Uncertainly Studios’ van ArtEZ Product + Interaction Design en de tentoonstelling ‘Watch Our Steps’ van Slem.

Bij de exposities waar ik bij kon zijn was het interessant om je werk als het ware te toetsen aan de voorbijgangers en om eerste contacten op te doen met bedrijven uit de schoenenindustrie. De reacties van voorbijgangers kunnen erg inspirerend zijn. Zo vertelde een voorbijganger dat ze veel last heeft van haar handen, en dat een gemakkelijk sluitingssysteem voor schoenen haar ook daadwerkelijk een uitkomst zou bieden. Veel mensen hadden het ook over comfort. Ik denk dat dit een aspect is waarvan ik nu zie dat dat erg belangrijk is.
Op dit moment zijn er veel schoenontwerpers die zich bezig houden met innovatie. De schoen gaat niet alleen meer over het geven van een vernieuwend beeld maar ook over vernieuwende functionaliteit, comfort en eenvoudige productiewijze. Dit zie ik met name in afstudeercollecties. Ik denk dat we hiermee  een inspirerende factor zijn voor de toekomst. Dit zal zich uiteindelijk ook gaan uitwijzen binnen de praktijk van de schoenenindustrie.

Screen Shot 2014-12-16 at 18.25.21Screen Shot 2014-12-16 at 18.24.58

Deze maand heb ik er drie maanden op zitten en vlieg ik weer terug naar Nederland. Ik heb de mogelijkheid gekregen om langer te blijven bij United Nude en deze kans grijp ik graag aan. Eind januari vlieg ik weer richting China. We starten met een nieuw seizoen: Spring/Summer 2016. Dit maakt het voor mij mogelijk om nog meer van het proces te zien.
Ik heb met mijn afstudeercollectie de Stipendium prijs van de Groote Sociëteit in Arnhem gewonnen. Hiermee kan ik mijn afstudeerproject verder ontwikkelen.
Tijdens de periode in China houd ik mijn oren en ogen op scherp, zodat ik met voldoende inspiratie terug kom.

Tot de volgende blogpost!

 

More from Tessa Groenewoud

Tessa Groenewoud – laatste Blogpost

Van hier tot China… (via Porto) China Even een cliché: “Wat is...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *