Tessa Groenewoud – laatste Blogpost

Van hier tot China… (via Porto)

China
Even een cliché: “Wat is het jaar snel voorbij gegaan!” Het voelt ook echt zo! Ik weet nog goed dat ik dacht: “Oké afgestudeerd, en hoe gaan we het nu aanpakken?” Het is goed om tijdens het schrijven van dit blog er weer even bij stil te staan wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. De enorme ervaring bij United Nude in China. Een eyeopener voor mij: hoe het er in de praktijk aan toe gaat, wat erg bruikbaar is bij mijn toekomstige plannen.

Samenwerking met Lemon Jelly
Een van de projecten waar ik het in mijn vorige blog over had is het bezoek aan Lemon Jelly in Portugal. Van oorsprong een schoenzolenfabrikant die tot op heden zolen maken voor verschillende schoenmerken. Later hebben zij een merk gelanceerd: “Lemon Jelly”. Schoenen die in zijn totaliteit uit rubber bestaan. Voor mij een super spannende ervaring omdat het een van mijn eerste freelance opdrachten is. Ik heb hen ontmoet op de GDS beurs in Düsseldorf tijdens de expositie van mijn afstudeercollectie.
Zij hebben mij twee weken geleden uitgenodigd om kennis te maken met het bedrijf en een kijkje te nemen in de fabriek. Daarnaast kreeg ik een rondleiding door de indrukwekkende stad Porto, geen vervelende bijkomstigheid 😉
Ik had nog nooit de ‘injection molding’ techniek gezien, dit gaf mij een goed inzicht in nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld de combinatie van verschillende soorten texturen, transparanties en constructies. Het is een goed vervolg op mijn afstudeercollectie die voor een deel ook uit rubber schoenen bestond. Ik vind het interessant dat zij een productietechniek gebruiken die verder weg staat van de traditionele maakwijze.
Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.36 Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.14Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.27 Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.07 Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.00 Screen Shot 2015-06-15 at 10.59.52 Screen Shot 2015-06-15 at 10.59.45 Screen Shot 2015-06-15 at 11.00.20

Conceptboek
Als opdracht mag ik mijn visie geven op de collectie en vernieuwende ideeën visualiseren. Ik mag voor hen commerciële en conceptuele ontwerpen creëren.
Momenteel ben ik bezig met het maken van een conceptboek voor Lemon Jelly. Het bestaat uit een onderzoek in materiaal, vorm en modulaire systemen. Het is een super leuke ervaring om op professionele wijze aan de slag te gaan, te leren hoe ik mijn ideeën het beste kan visualiseren en verkopen. Ook heb ik geleerd om iets brutaler te zijn en achter je ideeën te staan. Als einddoel zullen een van die concepten in productie worden genomen. Ik zal de komende periode ook zo nu en dan terug moeten naar Porto om mijn concepten te presenten en om het idee uit te werken met 3d modelleurs.

Toekomstplannen
In de toekomst wil ik weer aan de slag bij een bedrijf als schoenontwerper. Ik wil namelijk op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de markt en alle ins en outs leren die je nodig hebt als schoenontwerper.
Sinds dat ik terug ben vanuit China, heb ik gesolliciteerd. Ik ben super blij om mede te delen dat ik een baan heb gevonden! Ik ga me bezig houden met de collectieopbouw, trendonderzoek, en het ontwerpen van schoenen. Een toffe bijkomstigheid is dat ik veel mag reizen om naar de fabrikanten te gaan. Daarnaast werk ik samen met het salesteam waarbij de verkoop en de commerciële aspecten voorop staan. Een leerzame uitdaging. Het zou leuk zijn als ik straks iemand in de stad zou tegen komen die schoenen aan heeft, waar ik met het team aan heb gewerkt.

Ik wil blijven nadenken over innoverende oplossingen voor de schoenenindustrie en samenwerkingen aangaan. Een project zoals met Lemon Jelly zal me daarin scherp houden. Dit zie ik als een ideale combinatie waarin ik mijn creativiteit kwijt kan. ­Wie weet zal ik dan ooit in de toekomst d.m.v. deze ervaringen mijn eigen label lanceren. 😀

Ik heb super veel zin om de afstudeerwerken te bewonderen tijdens de expositie in juli! Ik wens dan ook de nieuwe alumni veel succes! Als tip zou ik willen meegeven dat je niet bang moet zijn om dingen te vragen. Ik heb ook veel hulp gehad van schoenontwerpers die al lang in vak zitten, daar ben ik ze ook zeer dankbaar voor! Zij kunnen je adviseren over praktische dingen, organisatorische aspecten of hoe je een bedrijf kan benaderen. Dit zijn zaken die ik spannend vond om aan te pakken, waar ik dus om advies heb gevraagd.
Ik kijk er naar uit om straks de nieuwe ervaringen en avonturen te lezen!

Veel liefs, Tessa

More from Tessa Groenewoud

Tessa Groenewoud update 2

complexiteit van de eenvoud Momenteel woon ik in een appartement, 25 etages hoog in China. Tijdens...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *