INNOVATIE VOUCHERS IN BEELD… APETROTS

Het Art Business Centre stelt vanuit Gelderland valoriseert gelden beschikbaar voor Technische Haalbaarheids Studies (THS) in de creatieve sector. Het doel is om, relatief laagdrempelig, jonge ondernemers in de aller vroegste fase een idee met een technische component verder uit te laten werken. Een mooie kans voor creatieve ondernemers om in deze risicovolle startersfase van hun onderneming nieuwe frisse ideeën te kunnen door ontwikkelen.

Deze maand kijken we naar het onderzoek van APETROTS

EVEN VOORSTELLEN…
Apetrots bestaat sinds 2010, Ik volgde de opleiding Product Design en studeerde daar aan af in 2010. Voor mijn afstudeer collectie maakte ik thee en koffie potten uit karton, beton krukjes en een collectie keramiek. ik spits mij niet toe op een specifiek materiaal of product maar werk op een zeer brede manier. Het geen wat zich typeert in mijn werk is een elegante rauwe uitstraling en een no-nonsens vormgeving. Ik zit met mijn atelier nu op het IPKW waar ik een ruimte en werkplaats deel met collega ontwerpers waaronder Rick Tegelaar, Erik Stehmann en Klaas Kuiken. 

WAT WAS JOUW / JULLIE ONDERZOEKSVRAAG?
Dit jaar was ik betrokken bij RoofGardenArnhem en in de voorbereidende maanden zat ik ook in het design team. 1 van de producten die dit jaar op het verlanglijstje van de organisatie stond was een nieuwe uitkijktoren om de oude toren (die erg omslachtig was in opbouw ) te vervangen. Bij de oude toren werd de gehele toren eerst op zijn kant op de grond opgebouwd en dan in 1 keer met veel gehijs en geduw overeind gezet. Dit was erg zwaar werk en dat moest anders kunnen vond ik. De vraag werd dus is het haalbaar om een lichtgewicht, makkelijk verplaatsbaar, veilige uitkijktoren te maken?

HOE HEB JE / HEBBEN JULLIE DIT AANGEPAKT?
Via brainstormen en veel schetsen kwam ik uit op een uitkijktoren die je vast zou kunnen klemmen aan een boom en de uitkijkplek moest je vanaf de grond naar boven moeten kunnen takelenen dan vast klemmen aan de boom. Als het ware een bakje wat je als een wasknijper aan de boom clipt. Ik wou een uitkijktoren hebben die ook gebruikt kon worden op een plek waar geen boom of paal o.i.d. aanwezig is maar waar het wel een mooie toevoeging zou zijn. Er moest dus ook een makkelijk verplaatsbare “boom” komen. De uitkijkplek en de bijbehorende boom moesten in 1 aanhanger passen en met maximaal 3 man moest alles met de hand opgebouwd kunnen worden. Dit zodat de toren ook makkelijk in gebruik zou zijn. Eis was dus ook dat de uitkijkplek niet te zwaar zou mogen worden.

Screen Shot 2015-09-14 at 17.02.37 Screen Shot 2015-09-14 at 17.01.24 Screen Shot 2015-09-14 at 17.01.43 Screen Shot 2015-09-14 at 17.01.35

WELKE BEDRIJVEN ZIJN ER BIJ BETROKKEN?
De uitkijktoren was uiteindelijk opgesplitst in 2 onderdelen. De uitkijkplek zelf en de staander/boom. Ik begon bij de basis en dat werd dus de boom. Ik heb een 4,5 meter lange boomstam gehaald om daar de uitkijkplek aan vast te klemmen. Daardoor moest ik ook een voet hebben waar de stam in zou kunnen staan. Voor de uitkijkplek had ik ook een sterk klemsysteem nodig wat het gewicht van de uitkijkplek en twee volwassen mensen zou moeten kunnen houden.
Ik kwam via via terecht bij RhineTech. Zij hadden in het verleden een hoveniersbedrijfs geholpen met een bomenveller die met een klemgrijper werkte die op een soort gelijke manier werkte als waar ik naar zocht. Deze grijper was echter veels te groot en zwaar dus het werd voor hun ook de uitdaging om te kijken of dat het mogelijk was dit geheel te kunnen vereenvoudigen zonder dat het geheel te zwak zou worden. Tijdens de gesprekken bij RhineTech kwamen zij ook met het advies contact op te nemen met DEPS voor de realisatie van de uitkijkplek. In eerste instantie was het idee deze te gaan maken van polyester maar gezien zowel RhineTech en DEPS allebei gevestigd zijn op het IPKW waar ik zelf mijn atelier heb was de keuze gauw gemaakt. DEPS is een bedrijf wat zich specialiseert in het maken van bungalows gemaakt van EPS, of zoals in de volksmond beter bekend als piepschuim. DEPS heeft een procedé ontwikkeld waarbij zij het EPS behandelen met een coating waardoor het geheel keihard word maar dus wel lichtgewicht. Voor DEPS werd het de uitdaging om hun procede toe te passen op een klein formaat gezien ze normaal werken op veel grotere oppervlakken.
Ik ben met deze twee bedrijven rond de tafel gaan zitten om te kijken of het ging lukken het idee tot resultaat om te kunnen zetten. Het gene wat we probeerde te bereiken was een werkend prototype van de toren die op RoofGarden gepitcht zou gaan worden

Screen Shot 2015-09-14 at 17.02.51 Screen Shot 2015-09-14 at 17.02.04
Screen Shot 2015-09-14 at 17.01.57

WAT ZIJN DE RESULTATEN?
Het resultaat van de THS is een prachtige samenwerking met twee zeer getalenteerde bedrijven. Met hun kennis en expertise en mijn idee hebben we een werkend prototype weten te realiceren wat heeft mogen pronken op RoofGarden dit jaar.
Met RhineTech heb ik voor de uitkijktoren het klemsysteem, hijskop en klemsysteem ontwikkeld. De boomstaam moest stabiel staan en met hun heb ik een driepoot staander gemaakt waarin de boom rechtop kan staan. Met drie man is het nu mogelijk de 4,5 meter stam gecontroleerd overeind te zetten. Met hun heb ik ook het klemsysteem gemaakt waarop de uitkijkplek rust. Aan staander zit ook direct de katrol vast die de uitkijkplek omhoog hijst.
Met DEPS heb ik een lichtgewicht, sterke uitkijkplek kunnen maken. We hebben de constructie zo weten uit te werken dat het lukte om hun techniek toe te passen op het kleine formaat van de uitkijkplek.

WAT IS JOUW / JULLIE VOLGENDE STAP?
RoofGarden is voor mij een prachtige plek geweest om de toren te testen en te kijken wat er eventueel veranderd en verbeterd kon worden aan de toren. De gestelde eisen die ik had gesteld voor de toren ziijn bijna allemaal gehaald en nu is de volgende stap deze punten door te ontwikkelen en de toren op meerde plekken toe te gaan passen en te tonen. Op dit moment ben ik bezig om de toren op het IPKW een blijvende plek te kunnen geven.

 

 

Written By
More from Cily Smulders

VAN EIJK & VAN DER LUBBE BIEDT JONG TALENT EEN PODIUM

In ons manifest staat: ‘Talent is cheaper than table salt. What separates...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *