OPA: Jaap Drupsteen 5 nov. 20h

Gerenommeerd ontwerper en VJ Jaap Drupsteen te gast bij  Ontwerp Platform Arnhem

Op donderdagavond 5 november is Jaap Drupsteen in het kader van het programma onderdeel Jonge honden Jonge Harten te gast. In deze serie nodigt OPA beroemde senior ontwerpers uitnodigt uit om hun ervaring te delen met de jongste generatie ontwerpers. Het gesprek gaat over real time motion graphics. Ook geeft Drupsteen een live VJ performance.

Het lijkt zo eenvoudig: beeld verbinden met muziek, maar is dat werkelijk zo? ‘Niet helemaal’, zegt Jaap Drupsteen. Volgens Drupsteen gaat het om twee talen die je bij elkaar moet brengen. Muziek en bewegend beeld werken in totaal verschillende tijdseenheden. In de muziek draait het om ritme en beats in oneindig gevarieerde snelheden. Beeld draait in vaste aantallen frames per seconde. Dat leidt tot problemen die beeldmakers altijd moeten zien te omzeilen, en dat maakt het combineren van beeld en geluid veelal een willekeurige zaak.

Het kan ook anders. Dat begint met het inzicht dat de combinatie van muziek en geluid een op zich staande audiovisuele grootheid voortbrengt, met eigen mogelijkheden, maar ook met vragen en problemen. Die problemen moet je oplossen, anders staat het combineren van beeld en geluid na verloop van tijd stil en benut je de mogelijkheden niet. Met het VJ-en is dat nog altijd het geval en ergens ligt dat ook wel voor de hand. Het is goed mogelijk om muziek bij bestaande beelden te maken, maar veel moeilijker om beeld te maken bij live muziek, helemaal als dat één op één, synchroon moet gebeuren. Volgens Drupsteen is een van de problemen de software. Er is geen software die gecompliceerde muzikale patronen kan detecteren en spelende video daaraan kan aanpassen. In de afgelopen jaren zocht Drupsteen met Mattijs Kneppers naar oplossingen. Die hebben ze gevonden. Met zijn gesynchroniseerde real time motion graphics treedt Jaap Drupsteen sinds kort naar buiten op festivals en tijdens concerten. Volgens Drupsteen kan het publiek vaak niet onder woorden brengen wat zijn werk onderscheidt van het VJ-en oude stijl, maar dat er een kwalitatief verschil is, gaat aan niemand voorbij.

Voor Jaap Drupsteen, zowel musicus als grafisch ontwerper en bekend vanwege zijn televisiewerk en het ontwerp van de laatste guldenbiljetten, heeft de materie van beeld en geluid een lange geschiedenis. Door de ontwikkeling van televisie en video, aldus Drupsteen, kreeg je in de jaren zestig en zeventig de mogelijkheid om grafisch ontwerp te laten bewegen op muziek. Dat opende een nieuwe ‘audiovisuele’ wereld. Met die wereld is de nu drieënzeventigjarige Drupsteen nog steeds niet klaar. Op 5 november spreekt Jaap Drupsteen voor de pauze met moderator Peter Nijenhuis over zijn werk en de combinatie van beeld en geluid. Na de pauze geeft Drupsteen ter plekke een demonstratie van zijn motion graphics.

(bron: persbericht OPA)

Meer info www.o-p-a.nl of www.drupsteen.nl

Datum: donderdag 5 november 2015
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Showroom Arnhem, Langstraat 20 (zijde Kleine Oord 177 gesloten), Arnhem
Entree: € 5,00 (studenten ArtEZ en HAN-ipo en OPA-familie gratis)

Screen Shot 2015-10-21 at 14.07.46 Screen Shot 2015-10-21 at 14.08.03

Written By
More from Cily Smulders

NIEUWE SUBSIDIE CREATIEVE ECONOMIE

Heb jij een tof idee voor een product of dienst wat je...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *