MET ANDERE WOORDEN UPDATE 3

‘Too Artist to Act’

12 februari jongstleden vond het symposium Chaos & Conflict — georganiseerd door ArtEZ Studium Generale — in Arnhem plaats. Een dag in het teken van de positie van kunstenaars, ontwerpers, dansers, theatermakers en musici in tijden van chaos en conflict.

Als MAW waren we indirect betrokken, niet onder de naam van het MAW, maar wel als jonge kunstenaars. Eef verzorgde een workshop samen met ruangrupa (curatoren van Sonsbeek 2016) en Johannes hielp mee met het concept en debat van deze dag.

Hoe bepaal je positie in een wereld van chaos en conflict? Is het tijd voor de kunstgemeenschap om verantwoordelijkheid te nemen; of reikt deze vraag dieper en spreekt de roep om deze verantwoordelijkheid niet alleen je discipline, maar ook je mens-zijn aan?

Hieronder vind je vijf stellingen die betrekking hebben op de positie van de kunstenaar in tijden van chaos en conflict. Iedere stelling wordt door een alumni of jonge kunstprofessional opgeschreven en daarna beantwoord. Een mooie kans dus, om te kijken wat jou positie is en hoe je deze vormgeeft! Bekijk de stellingen en deel je bevindingen onder aan dit artikel.

Stelling 1: ‘Het is te laat om simpelweg kritiek op de wereld te leveren, de kunstgemeenschap moet verantwoordelijkheid gaan nemen en zich publiekelijk hoor- en zichtbaar maken’.

Stelling 2: ‘Geëngageerde kunst is voorspelbaar en per definitie links van aard. Dit vervuilt de voedingsbodem voor verfrissende vormen en nieuwe ideeën die de kunst eens was’.

Stelling 3: ‘Mag een kunstenaar nog wel bloemen schilderen, een danser pirouetten draaien en een musicus over liefde zingen in de schaduw van het engagement?’.

Stelling 4: ‘Denken in termen als geëngageerd en niet geëngageerd polariseert de kunsten, terwijl beide elkaar meer dan ooit nodig hebben’.

Stelling 5: ‘In het kunstonderwijs zou veel meer aandacht moeten zijn voor het intellectuele, politieke en maatschappelijke debat’.

More from Met Andere Woorden

Met Andere Woorden – HUISBLOGGER

Wat is de rol van kunst en de kunstenaar aan het begin...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *