DORE VAN MONTFOORT – HUISBLOGGER

Als afstudeerproject schreef ik Homunculus 0.9, een interactief verhaal, in een eerste poging de vaak stijve Nederlandse literatuur speelser te maken. Deze serie blogs zal gaan over mijn verdere zoektocht naar manieren om tekst levendig en speels te maken voor schrijver én lezer.

De realiteit verveelt me. Niet dat er niets interessants om me heen gebeurt, niet dat er niets moois te zien is, maar ik zie het niet. Ik sluit mijn ogen en zie. Ik wil je meenemen naar die plek van mijn gesloten ogen. De plek die dreunt.

1.

De robot gaat met zijn ogen van top tot teen en weer terug, als de scanners uit mijn jeugd. Het blijft ongemakkelijk als zijn ogen langs mijn kruis rollen. Ze zeggen dat je aan alles went. Hieraan wen ik niet.
‘Status.’
In het binnenste van de robot rommelt iets.
‘Honger?’ vraag ik.
‘Status “honger” onbekend. Herhaal status,’ zoemt de robot.
‘Schrijver dan.’
‘Substatus.’
‘Wat?’
Ik probeer langs de robot te kijken, maar de gang achter hem is zo fel verlicht dat het lege ruimte lijkt
‘Substatus. Theater, film, Virtual Reality, radio, gesproken woord, geschreven woord, woordkunst, strips…’
‘Allemaal.’
‘Status “allemaal” onbekend. Herhaal substatus.’

2.

Gisteren kwam ik een personage tegen in de supermarkt. Ik herkende haar niet, maar zij herkende mij gelijk. Ze omklemde het pak krakelingen zo hard dat ze verbrokkelden in het plastic.
‘Jij,’ zei ze. ‘Wat heb je met Elisa gedaan?’

3.

Ik vond mezelf op twintigjarige leeftijd. Ik werd wakker en besefte dat ik een oude man was die bang was om naar buiten te gaan en tegelijk niets liever wilde.

6.

4 en 5 hebben het niet gered. Maar er is niemand om te treuren.

7.

Elisa drukt op alle knoppen waar ze bij kan. Er begint iets te trillen. $naam gaat op de grond zitten en slaat haar armen om haar knieën.
‘Ga jij sturen, mama?’ vraagt Elisa.
‘Ja, mama gaat sturen.’
‘Kom je dan helpen?’
‘Ik kom helpen.’
‘Mama?’
‘Ik kom.’ Ze verroert zich niet.

8.

Genoeg.

Ik doe mijn ogen open, zet de stukken op het bord. Ik heb er genoeg van tegen mezelf te spelen. Speel je mee?

(bovenstaande illustratie Homunculus 0.9: Patricia Kostman)

More from Dore van Montfoort

FINAL BLOG DORE VAN MONTFOORT

Daar is hij dan, de gevreesde cursor, pesterig flikkerend op mijn scherm....
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *