ArtEZ organiseert succesvol denkgesprek tijdens StartupDelta Summit 2018

Met een bijzondere bijdrage over de ‘Kunstenaar als agent of change’ was ArtEZ op 19 april aanwezig bij de StartupDelta Summit 2018.

Denkgesprek over ‘agents of change’

Het Art Business Centre van ArtEZ heeft op StartupDelta een open gesprek voor publiek georganiseerd in de vorm van een ‘denkgesprek’. Samen met de gasten zochten we naar de fundamenten en de essentie van de rol van de ‘agent of change’. Bart Huydts van het Art Business Centre leidde het gesprek met Tom Kortbeek (ArtEZ alumnus muziektheater, eigenaar KunstLAB), Artur Jaschke, (pre-lector ArtEZ muziektherapie), Frits Vaillant (student docent theater) en Fabienne Balvers (ArtEZ alumnus fine art, ondernemer) en huisblogger ArtEZ & Ondernemen.

Kunstenaar als ‘agent of change’

De ‘Kunstenaar als agent of change’ is te herkennen aan het feit dat deze altijd werkt vanuit zijn of haar eigen autonome kracht als kunstenaar en daarmee de vraag achter de vraag opzoekt en daarmee processen bloot legt. Als een frontrunner werpt hij of zij de eerste steen in de vijver waardoor de kringen zich verder uitbreiden. De ‘agent of change’ zoekt pro actief de samenleving op, gaat de straat op en wil zichtbaar impact maken om zo zijn meerwaarde voor innovatie kenbaar te maken. In een wereld vol onrust, met systemen die falen en paradigma’s die verschuiven kunnen kustenaars het voortouw nemen in het creëren van een leefbare wereld en zijn zij als ondernemers essentieel voor de ontwikkeling van onze samenleving.

Kunst als motor voor verandering

Tijdens het denkgesprek bleek dat de werkwijze en de focus van de ‘agent of change’ enorm divers is. Artur Jaschke en Tom Kortbeek noemde voorbeelden van productinnovaties. Artur werkt met zijn studenten en de TU Twente aan een saxofoon (elektronisch) waar kinderen met een longaandoening middels gamificatie hun longen kunnen trainen door te blazen op het instrument. De beloning voor hard blazen is een poppetje wat omhoog komt. Tom heeft een product voor demente mensen ontwikkeld, Tactile Orchestra, waarbij door aanraking van een zacht en harig doek een compleet muziekstuk ontstaat, dit product help mee bij de activering van de doelgroep. Frits geeft een voorbeeld van een dorp in Zuid Europa waar hij middels theatertechnieken inwoners bewust heeft gemaakt van het nemen van regie over je eigen leven en Fabienne werkt als consultant bij ziekenhuizen en geeft adviezen over processen om de menselijk maat terug te krijgen in de zorg.

Autonome stip

Een ondernemer in de zaal gaf aan dat bij haar de ‘schellen van de ogen’ vielen. Ze had geen idee dat de kunstenaar op deze manier zou kunnen werken. Daar zou ArtEZ, volgens de ondernemer, meer bekendheid aan moeten geven. Een andere bezoeker, een luitenant-kolonel van de Koninklijke Marechaussee, was naar aanleiding van het gesprek zeer geïnteresseerd wat de ‘agent of change’ voor hem kon betekenen voor het verbeteren van de bedrijfscultuur binnen de marechaussee. De middag werd  afgesloten met een mooie stip op de horizon: de kracht van de ‘agent of change’ moet meer zichtbaar worden in de veranderde wereld. Ook moet deze kracht meer ‘marktrijp’ worden  gemaakt. Dat alles met behoud van de autonome werkwijze die de kunstenaar typeert.

And the winner is…

Een mooi bewijs van de kracht van de agent of change is dat op dezelfde StartupDelta twee ArtEZ alumni, Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen met hun bedrijf Groenewijkstroom de ‘Gelderland daagt je uit! Challenge’ hebben gewonnen van € 50.000. Met deze mooie prijs gaan ze het aankomende jaar Groenewijkstroom opschalen naar 1000 huishoudens om daarmee het product klaar te stomen voor landelijke toepassing.

Groenewijkstroom is een innovatief product waarmee huishoudens zonder bezit van zonnepanelen stroom van de buren met zonnepanelen gebruiken en de lokaal opgewekte groene stroom kunnen verrekenen met andere lokale producten, diensten en onderlinge hulp in de wijk.

Meer informatie:

Ben je student of alumnus van ArtEZ en zelf een bedrijf aan het opstarten of loop je rond met een idee? Neem contact met ons op!

ArtEZ Art Business Centre 

Over StartupDelta
StartupDelta bouwt gezamenlijk met overheden, universiteiten, onderwijs en bedrijfsleven aan de infrastructuur zodat startups in Nederland sneller kunnen starten, groeien en internationaliseren. Lees meer >> [https://www.startupdeltasummit.com/]

Written By
More from Bart Huydts

De zakelijke kunstenaar – artikel

Creatief talent vindt eigen weg Eind februari verscheen deze ‘special’ in de...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *