START UP PROGRAM

S T A R T E R S P R O G R A M M A

READY TO START?

2 dagen lang inspirerende workshops in een interdisciplinaire groep kunstenaars ter voorbereiding van je beroepspraktijk.

Alle kunst ontstaat vanuit een drijfveer, maar dan? Hoe vinden creaties en makers hun weg in de wereld? Kunst heeft een podium nodig en dat komt niet uit de lucht vallen, je zult het moeten vinden of creëren.

Als kunstenaar / ontwerper / performer wil je kunnen handelen vanuit je eigen autonomie en je artistieke signatuur gelijkwaardig laten groeien met je financieel bestaan.
Hiervoor is het van belang om op een doelmatige en zakelijke manier te leren kijken naar je vakmanschap.
Dit doen we door in te zoomen op je beroepspraktijk volgens het Business Model Canvas. Gedurende twee dagen werk je in vier workshops aan de professionalisering van jouw waarde propositie.

VOOR WIE

Alumni van ArtEZ die op het punt staan een eigen onderneming te starten kunnen gebruik maken van deze workshops van het Art Business Centre. Een korte omschrijving van je bedrijfsconcept is voldoende om te kunnen starten.

DE WORKSHOPS

In een multidisciplinaire groep kunstenaars ga je aan de slag met je eigen bedrijfsconcept. Je leert inzicht te krijgen in hoe jij jouw werk kunt verbinden aan je publiek en hoe je dit vanuit je persoonlijke unieke waarde propositie kunt communiceren. Tijdens de vier workshops gedurende twee dagen ga je jouw bedrijfsconcept steeds verder specificeren en verbinden aan een verdienmodel. Tot slot ga je onderzoeken hoe jij als kunstenaar jezelf het beste kunt positioneren in het culturele veld.

Er is veel aandacht voor een persoonlijke en individuele begeleiding tijdens de workshops waardoor iedereen vanuit zijn eigen casus kan werken.

E-SCAN

Ter voorbereiding ontvang je van ons een E-scan – een ondernemerstest – die je online kunt maken om je ondernemende competenties en denkstijlen in beeld te brengen.

DOCENTEN

Bart Huydts – Cily Smulders – Tamara Rookus
 • Cily Smulders geeft les over personal branding in de creatieve sector en is coördinator van het startersprogramma.
 • Tamara Rookus ontwikkelt en geeft onderwijs over creatief ondernemerschap. Zij is gespecialiseerd in bedrijfsmodellen van creatieve ondernemers.
 • Bart Huydts is programmamanager van het startupprogramma ORION en directeur van het Art Business Centre.

AANMELDEN

Heb je interesse in deze workshops meld je dan aan via abc@artez.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je bedrijfsconcept te bespreken.

Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op met Cily Smulders, de coördinator “Ready to start?”: c.smulders@artez.nl / 026 3535631

DATA 2020

Startersprogramma groep 1
Locatie: Coehoorn Centraal
Taal: Nederlands

 • 24 september 2020 — 9.30 – 15.30
 • 8 oktober 2020 — 9.30 – 15.30

Startersprogramma groep 2
Locatie: Coehoorn Centraal
Taal: Engels

 • 26 november 2020 — 9.30 – 15.30
 • 10 december 2020 — 9.30 – 15.30

Startersprogramma groep 3
Locatie: Coehoorn Centraal
Taal: Nederlands

 • 4 maart 2021 — 9.30 – 15.30
 • 18 maart 2021 — 9.30 – 15.30

Startersprogramma groep 4
Locatie: Coehoorn Centraal
Taal: Nederlands

 • 20 mei 2021 — 9.30 – 15.30
 • 3 juni 2021 — 9.30 – 15.30

PITCHDATA BEOORDELINGSCOMMISSIE VOUCHERS

 • 1 oktober 2020 — 14.00 – 17.00
 • 26 oktober 2020 — 14.00 – 17.00
 • 1 december 2020 — 14.00 – 17.00


F I N A N C I E R I N G

0 1 . S T A R T E R S V O U C H E R

De startersvoucher van ‘Gelderland valoriseert’ is een subsidie van €2.500,- voor studenten en alumni van ArtEZ tot maximaal 2 jaar na afstuderen. Deze voucher is bedoeld voor de eerste investeringen voor de opstart van een nieuwe, innovatieve onderneming.

Om hiervoor in aanmerking te komen ga je jouw bedrijfsconcept en begroting pitchen voor een beoordelingscommissie. Deze commissie beslist of de voucher wordt toegekend en onder welke voorwaarden.

AANMELDEN

Heb je interesse in deze voucher meld je dan aan via abc@artez.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je bedrijfsconcept te bespreken.

Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op met Cily Smulders: c.smulders@artez.nl / 026 3535631

PITCHDATA BEOORDELINGSCOMMISSIE VOUCHERS

 • 11 Februari 2020
 • 21 April 2020
 • 23 Juni 2020

Voor de aanvraag van de startersvoucher wordt je persoonlijk begeleid door het Art Business Centre. Twee weken voor de beoordelingscommissie volg je een pitchtraining die speciaal gericht is op deze aanvraag zodat je goede voorbereid bent voor deze presentatie.

Voor de exacte voorwaarden van de startersvoucher lees hier. (link pdf)

ART BUSINESS COACH

Het Art Business Centre heeft in de afgelopen 10 jaar een groot netwerk opgebouwd van ArtEZ alumni. Via de Startersvoucher kun je vanaf nu gebruik maken van een coach uit dit netwerk, die jou een half jaar begeleidt gedurende de start van je eigen onderneming. Als je voor deze optie kiest kun je daarvoor een deel van je voucher reserveren. Dit is een mooie kans om te kunnen profiteren van hun specifieke vakinhoudelijke en vaak waardevolle kennis en ervaring. 

Benieuwd welke coach bij jou past? Lees hier meer over hun specifieke expertise.

0 2 . S T A R T E R S L E N I N G E N

De startersleningen van Stichting Fonds Beheer Gelderland valoriseert zijn bedoeld voor jonge ondernemers in Gelderland die intensief willen samenwerken met de HAN, ArtEZ, Van Hall Larenstein of de Radboud Universiteit.

De leningen zijn specifiek bedoeld voor de financiering van innovatieve, opschaalbare activiteiten in de fase van ontwikkeling, testen en marktintroductie. Er zijn leningen beschikbaar van €10.000,- tot €150.000,-  tegen variabele marktrente. Deze moeten na 1 jaar – gespreid over 2 tot 3 jaar – worden afgelost.

PITCHDATA & PROCEDURE

 • 6 februari 2020
 • 2 april 2020
 • 2 juli 2020

Voor de aanvraag van de starterslening wordt je persoonlijk begeleid door het Art Business Centre. Twee weken voor de beoordelingscommissie volg je een pitchtraining die speciaal gericht is op deze aanvraag zodat je goede voorbereid bent voor deze presentatie.

Voor de exacte voorwaarden van de starterslening lees hier. (link pdf)

AANMELDEN

Heb je interesse in een starterslening meld je dan aan via abc@artez.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om je ondernemingsplan te bespreken.

Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op met Cily Smulders: c.smulders@artez.nl / 026 353563


C O A C H I N G

ART BUSINESS COACH

Het Art Business Centre heeft in de afgelopen 10 jaar een groot netwerk opgebouwd van ArtEZ alumni. Via de Startersvoucher kun je vanaf nu gebruik maken van een coach uit dit netwerk, die jou een half jaar begeleidt gedurende de start van je eigen onderneming. Dit is een mooie kans om te kunnen profiteren van hun specifieke vakinhoudelijke en vaak waardevolle kennis en ervaring. 

Op deze pagina introduceren we de eerste coaches, wil je meer weten over de coaches en/of de Startersvouchers? Neem dan contact op met Cily Smulders c.smulders@artez.nl/ 026 – 3535631

 

 

 

 

GELDERLAND VALORISEERT  archief

De vroege fase van een innovatie is per definitie risicovol. Het zal dan ook lastig zijn om financiering van een bank te krijgen in deze fase. Gelderland valoriseert biedt deze mogelijkheid wél.

Er zijn twee fondsen ( naast of na elkaar) waar je een beroep op kan doen:
Preseed fonds
Dit fonds is voor het voorbereiden van de start van een bedrijf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het uitvoeren van marktonderzoek of ondersteuning bij het opstellen van een ondernemingsplan.
Het maximale te lenen bedrag hiervoor is: € 100.000

Proof of concept fonds
Dit fonds is voor het financieren van een technisch haalbaarheidsonderzoek.
Het maximaal te lenen bedrag hiervoor is: € 250.000

voorwaarden:

Om in aanmerking te komen voor financiering zijn er de volgende voorwaarden:

-je bedrijf mag niet langer dan 5 jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Als dit wel zo is dan moet met de innovatie een nieuw bedrijf gestart worden.

-je bedrijf is gevestigd in Gelderland of zal zich daar gaan vestigen.

-het (beoogde) product of dienst moet innovatief zijn; de beoordelingscommissie zal tot een positief oordeel dienen te komen (op basis van o.a. technische haalbaarheid, marktpotentie, ondernemingsplan en ondernemersvaardigheden).

Vind onderaan deze pagina de bedrijven die een financiering hebben ontvangen om een volgende stap te kunnen zetten:

Wil jij verder praten over mogelijke financiering van jouw idee ?
Neem contact op met het Art Business Centre, bel ons 026 – 35 35 631 of stuur een mail naar abc@artez.nl

Logo groot SCHEMA Bridging the gap

Bridging the gap is een nieuw groeiprogramma voor beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die een goed plan tot uitvoering willen brengen. Het programma bereid deelnemers voor op een presentatie aan een bedrijf, investeerder of samenwerkingspartner. In mei 2015 start Bridging the gap met workshops, mentorsessies met vakgenoten en trainingen. Het programma wordt afgesloten met een pitchevent. Er is plek voor 20 deelnemers.

Programma
Tijdens het programma werken de deelnemers toe naar een presentatie aan bedrijven, investeerders en samenwerkingspartners. Ondernemers die willen groeien hebben namelijk financiering, netwerk en productiecapaciteit nodig. Allerlei zaken die je kunt vinden bij deze partijen. Om er voor te zorgen dat creatieven de brug kunnen slaan tussen creativiteit en ondernemerschap worden de deelnemers begeleid. Op het gebied van ondernemerschap en investeringen krijgen de deelnemers workshops van ervaren docenten. Voor artistiek inhoudelijke vraagstukken wordt iedere deelnemer gematcht aan een mentor. Deze mentor is een creatieve professional uit het eigen vakgebied. Na 7 maanden zijn de deelnemers klaar om zakelijke partners te vinden om hun plannen te realiseren.

Selectie
Op dit moment vindt de werving en selectie van deelnemers plaats. Deelnemers kunnen zich tot 1 april 2015 aanmelden. Dit programma is voor beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die tenminste twee jaar staan ingeschreven in de kamer van koophandel en woon of werkzaam zijn in de provincie Gelderland of aantoonbaar een bedrijfsmatige verbinding hebben met de provincie. Er wordt van de deelnemers een financiële bijdrage gevraagd van € 500,-. Het programma is mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en wordt uitgevoerd door ArtEZ hogeschool voor de kunsten en Maxwell Group. Uitgebreide criteria en voorwaarden staan op www.bridgingthegapholland.nl.

Meer weten over de eerst volgende events, lees het hier in de ‘agenda’

De bedrijven die een financiering vanuit Gelderland Valoriseert hebben ontvangen om een volgende stap te kunnen zetten:

Screen Shot 2013-10-05 at 16.44.07

Pauline van Dongen 

okimono

     Ondernemer van het jaar Okimono

OAT shoes

OAT shoes

StexFibers

oude site: www.stextile.com
lees meer op: http://www.climate-kic.org/start-ups/stexfibers-b-v/

Spijkers en Spijkers

Spijkers en Spijkers

 

image005

IXI.NOW.BV

Screen Shot 2014-05-23 at 16.08.23

 

www.novolanguage.com

Screen Shot 2014-05-23 at 16.09.37

http://www.fashiononwheels.nl/nieuws/mode-met-een-3d-bodyscan/

Screen Shot 2014-05-23 at 16.11.09

 http://www.nectar3d.com/


Een Technische Haalbaarheid Studie (onderzoek voucher Gelderland Valoriseert) is gegaan naar:

MaisonTheFaux

http://maisonthefaux.tumblr.com/

Screen Shot 2014-05-23 at 16.14.31

 

http://www.jefmontes.com/

Screen Shot 2014-05-23 at 16.15.45

http://touslescheris.nl/